Rău a făcut Guvernul că nu i-a luat în seamă pe profesori. Cine își închipuia că aceștia glumesc, iată că greva durează de trei săptămâni și se joacă cu nervii tuturor. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu trimite elevilor care au de susținut examene în această vară un mesaj de încurajare.
”După ce că sunteți cârpiți de emoție, că doar vin examenele, să mai și stați cu gândul dacă le mai dați, când le dați, cum le dați dar, mai ales, cum o să le treceți”, remarcă medicul psihiatru Gabriel Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
Redăm mai jos întreaga postare:
Hei, puștime,
Aceste rânduri sunt despre voi. Mă gândesc că sunt puține șanse să le citiți voi direct. Poate vi le arată părinții. Sau poate, deși profii sunt înfuriați (și poate pe unii i-am înfuriat chiar eu), aveți un dirig sau o dirigă mai cumsecade.
Prin ”cumsecade” mă refer la apropierea de voi. Unii terminați clasa a VIII-a. Alții sunteți a XII-a. Ce pleașcă pe capul vostru, după ce că sunteți cârpiți de emoție, că doar vin examenele, să mai și stați cu gândul dacă le mai dați, când le dați, cum le dați dar, mai ales, cum o să le treceți.
Sunt mulți oameni cărora le pasă. Ce vreau să spun prin asta e că se și gândesc la voi, dar și că-și doresc să reușiți. Să treceți cu bine prin momentul ăsta al vieții.
Cred că trebuie să le aducem aminte oamenilor câteva lucruri despre voi.
Cei care dați BAC-ul, de bună seamă n-ați avut cea mai faină perioadă de liceu. Când a început pandemia de COVID abia intraserăți în clasa a IX-a. Ce-am făcut noi, atunci, ca țară, a fost să ne gândim cum să prevenim mai bine răspândirea unei boli infecto-contagioase care omora. Cât omora, cum omora, pe cine omora mai degrabă, asta nu știam foarte bine încă.
Așa că v-am ținut acasă. V-am trimis în online. Așa a fost 2020. Cu Zoom, cu Meets, cu soluții digitale de învățare. Cu păstrarea distanțelor sociale, purtat de mască, dar și – ca să fim cinstiți până la capăt – tot felul de soluții (unele absolut hilare) de-a ține, totuși, școală. De la panouri de plexiglas la reorganizarea claselor, băncilor. Au fost și momente de improvizație, și momente pe care, privind astăzi în urmă, le-am judecat prost, sau foarte prost.
Nu c-ar fi vreo scuză, dar ne gândeam, încă din vara lui 2020, că până la sfârșitul anului vom avea o soluție, un remediu. Nu era decât un an de sacrificiu.
”Lucrurile au luat-o și mai mult razna”
Dar în anul care a urmat lucrurile au luat-o și mai mult razna. Ne-am apucat de imunizat populația. Pe de-o parte ne doream să salvăm cât mai multe vieți. Pe de altă parte ne doream să facem din nou școlile, dar și locurile de muncă, spațiile publice, mall-urile și restaurantele, disponibile. Ne-am trezit că nu ne luptăm doar cu o boală. Pentru o perioadă bună de timp ne-am luptat unii cu alții. Cam cum se întâmplă și în zilele noastre de când profii voștri au organizat proteste. Mă gândesc că e (și) o sechelă a pandemiei. Pe unii oameni i-a adus la exasperare, dar le-a și trezit o răutate și-o indiferență pe care n-o aveau înainte. Sau o aveau, dar și-o manifestau altfel, sau în alte locuri.