-1.7 C
Paşcani
luni, ianuarie 6, 2025

Mesaj RO-ALERT pentru stoparea incendiilor de vegetație uscată. 11 incendii în ultimele 24 de ore

Pascanenii au primit marti, 29 martie, mesaj de avertizare prin Ro-Alert, pentru stoparea incendiilor de vegetaţie uscată. Cetăţenilor li se cere să fie responsabili şi sunt avertizaţi că primesc amenzi în cazul în care incendiază terenuri.

STOP INCENDIILOR DE VEGETATIE USCATA!

FITI RESPONSABILI!

In luna martie incendiile de vegetatie uscata si fond forestier au afectat peste 2000 ha, provocand decesul unei persoane, ranirea altor 3, incendierea a 10 locuinte si mari pagube materiale. Incendierea terenurilor este INTERZISA si se sanctioneaza cu amenda conform legislatiei in vigoare si neacordarea subventiilor APIA. ISU IASI

În ultimele 24 de ore salvatorii ieșeni au intervenit la 16 incendii, dintre care 11 sunt incendii de vegetație uscată, având drept cauză probabilă de producere a incendiilor focul deschis în spații deschise, astfel:

  • municipiul Pașcani – 300 kg de reziduri furajere și vegetație uscată și aproximativ 30 de metri liniari de gard din lemn;
  • municipiul Pașcani, localitatea Blăgești – 2 incendii – 3,1 ha de vegetație uscată;
  • municipiul Pașcani, localitatea Gâștești – 2 intervenții – 500 de metri pătrați de vegetație uscată;
  • municipiul Pașcani, localitatea Sodomeni – 100 de metri pătrați de vegetație uscată;
  • oraș Podu Iloaiei, localitatea Cosițeni – 3 ha de vegetatie uscată;
  • localitatea Vâlcele, comuna Vlădeni, județul Iași – 100 ha de vegetație uscată;
  • localitatea Dumbrava, comuna Ciurea, județul Iași – 15 ha de vegetație uscată;
  • localitatea Cozia, comuna Costuleni, județul Iași – 10 ha de vegetație uscată;
  • localitatea Covasna, comuna Costuleni, județul Iași – 10 ha de vegetație uscată;

Arderea vegetaţiei uscate nu doar că se poate extinde la gospodării şi păduri, provoacă şi multe efecte negative solului. În primul rând, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Un alt efect negativ cauzat de arderi îl reprezintă evaporarea apei din stratul superior al solului, iar prin crăpăturile rezultate se va pierde de asemenea şi apa din adâncime.   În plus, aceste focuri, lăsate nesupravegheate şi scăpate de sub control, necesită eforturi considerabile din partea echipelor de intervenţie, precum şi alocarea de resurse umane şi materiale permanent pentru acest tip de incendii. Din păcate, aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor, iar pompierii trag un semnal de alarmă că prezenţa lor permanentă pe terenurile judeţului pentru stingerea acestor incendii poate determina scăderea timpului de intervenţie la alte tipuri de situaţii de urgenţă, în care oameni, animale şi bunuri pot fi puse în pericol, transmit autoritatile.

Recomandări