Mesele îmbelșugate de Sărbători dăunează sănătății inimii și cresc nivelul colesterolului. Ce alimente care au în compoziție cantități semnificative de fibre putem să consumăm în această perioadă aflăm de la nutriționistul Lygia Alexandrescu, la ”Pastila de nutritie”.
Sărbătorile înseamnă bucuria și fericirea de a fi împreună cu cei dragi, înseamnă bunătăți tradiționale cu gustul copilăriei. Dar mai înseamnă și multe grăsimi și deci, colesterol.
Primul pas în reglarea colesterolului este o alimentație simplă, integrală și autohtonă. Sunt importante și hidratarea corectă, orele de odihnă și efortul fizic moderat zilnic. Chiar și în această perioadă a Sărbătorilor, fructele, legumele, leguminoasele, nuciferele trebuie consumate pentru că au și alte beneficii, dincolo de cel al reducerii colesterolului: sunt bogate în antioxidanți și au în compoziție cantități semnificative de fibre alimentare atât de necesare în această perioadă.
Vestea bună este că de aceste Sărbători putem ajusta rețetele tradiționale și evita creșterile de colesterol și trigliceride după această perioadă.
Maioneza șe poate face cu ulei din sâmburi de struguri sau alt ulei presat la rece; și în loc de ou se poate folosi iaurtul sau cartof/conopida fiartă și răcită, pasta de semințe de floarea soarelui sau avocado.