Peste 100.000 de hectare au fost calamitate, la Iași, din cauza secetei pedologice. Mii de fermieri au depus deja notificări la instituțiile abilitate pentru a înregistra culturile afectate. Dacă vor fi eligibili, aceștia ar putea primi de la stat, despăgubiri cuprinse între 200 și 250 de euro la hectar. Pentru culturile de primăvară, sprijinul se alocă începând cu jumătatea lunii octombrie.
Nici nu s-a încheiat oficial vara, dar culturile agricole sunt deja calamitate din cauza secetei, la Iași. Numai aici, fermierii au depus la Direcția pentru Agricultură aproximativ 4.000 de înștiințări, care totalizează în jur de 110.0000 de hectare (ha) compromise, potrivit datelor puse la dispoziție de către reprezentanții instituției. Cele mai afectate culturi, în Iași, sunt cele de floarea soarelui și porumbul, însă nici soia ori sfecla de zahăr nu arată mai bine. Astfel de probleme au fost semnalate și în localitățile Andrieșeni, Bălțați, Gropnița, Strunga, Tătăruși, Vlădeni, dar lista este mult mai lungă. Pierderile pe care fermierii le contabilizează sunt deja între 3.500 și 4.500 de lei/ha.
Câți bani se acordă pentru culturi calamitate?
Pentru a compensa pierderile suferite, Guvernul României a asigurat fermierii de acordarea unor despăgubiri cuprinse între 200 și 250 de euro la hectar, pentru culturile distruse de secetă, subliniind că acest sprijin este parte a unui efort mai amplu de a ajuta sectorul agricol, în fața provocărilor climatice tot mai prezente. Oficialul a amintit totuși și noile reguli care prevăd ca fermierii să primească compensații proporțional cu gradul de calamitate suferit. Aici intervine rolul Comisiilor pentru situații de urgență, întrunite la nivel local, care vor evalua pagubele în teren și, în funcție de constatări se vor distribui fondurile către fermieri.