A început pelerinajul pentru cea mai mare sărbătoare a Iaşului şi din întreaga ţară: Sfânta Parascheva. Mii de oameni au mers deja şi s-au rugat la moaşte, însă este abia începutul. Asta deoarece, ultima zi de pelerinaj este luni, 15 octombrie. Protopopiatul Paşcani a pregătit câteva mii de porţii de mâncare şi ceai cald pentru credincioşii care stau la rând.
Peste 4.500 de pachete alimentare vor pleca de la Paşcani pentru pelerinii care vor să se roage la moaştele Sfintei Parascheva, în această perioada. Protopopiatul din oraş împreună cu Biserica “Sfânta Vineri” vor să îi ajute pe credincioşii care vin din toate colţurile ţării. Vor primi mâncare şi ceai cald pentru a rezista temperaturilor scăzute în orele pe care le petrec în rând, până ajung la raclă.
Cu sfaturi pentru această perioada vin şi poliţiştii de la Transporturi, pentru că foarte mulţi credincioşi vin la Iaşi cu trenul. Oamenii trebuie sa fie atenti la bagaje, in aglomeratie si sa nu adoarma in compartimente.
Totodată, pelerinii trebuie să fie pregătiţi pentru mai multe ore de frig şi aşteptare. Să fie îmbrăcaţi bine şi odihniţi şi să nu ezite să ceară ajutorul autorităţilor. Site-ul Doxologia va oferă câteva sfaturi. Continuarea aici.
Ieri a avut loc procesiunea de scoatere a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva şi depunerea lor pe platoul din faţa Căminului preoţesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, pentru închinare. Peste 8.000 de credincioşi din toată ţara au venit la Iaşi. Anul acesta au fost aduse şi moaştele Sfintei Mari Mucenite Tecla, de la Mănăstirea Neamţ.
Înalt Preasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a transmis un mesaj către toţi credincioşii şi nu numai, explicând “de ce aleargă oamenii spre sfinţii lui Dumnezeu”.
Menţionăm că pelerinajul se va desfăşura pe mai multe zile, până luni, 15 octombrie, iar cei mai mulţi credincioşi sunt aşteptaţi sâmbătă,chiar de ziua Sfintei Parascheva. În această perioada, Iaşul devine cel mai mare loc de pelerinaj din ţară.