Speriați de facturile mărite la energie, mii de români se grăbesc să-și instaleze panouri fotovoltaice pentru a-și asigura, din surse proprii necesarul de curent electric.
Guvernul a dat o ordonanță care le permite să livreze vara, în rețea, surplusul de energie și să-l recupereze iarna, când consumă mai mult. Pentru a fi aplicată, compensarea cantitativă are însă nevoie de reglementări suplimentare.
Rareș Dumitru, din Sibiu, are 7 panouri fotovoltaice pe casă și este prosumator de energie, adică produce curent electric și îl livrează în rețea.
Rareș Dumitru: ”Îmi arată cât am consumat eu, cât am introdus în rețea, cât am consumat din rețea și cât am consumat din panouri. Se vede la venirea iernii cum au scăzut liniile verzi și au crescut cele roșii, să zic așa”.
Rareș produce vara aproape 20 de kilowaţi pe zi, mai mult decât consumă. În schimb, iarna, mica lui fabrică de energie nu poate asigura necesarul, așa că s-ar bucura de compensarea cantitativă.
Rareș Dumitru, prosumator de energie: „Pe lunile de iarnă când produci mult mai puțin, 5 kwati, dar consumi 7-8 că ai mai mult consum, o să poți să folosești prin compensare kilowaţii livrați în rețea pe timp de vară. Ceea ce ar fi un mare avantaj.”
Potrivit ordonanței adoptate recent de Guvern, furnizorii de energie electrică vor fi obligați să factureze doar diferența între energia consumată și cea produsă și livrată. Surplusul introdus vara în rețea poate fi reportat și folosit ulterior de prosumator, într-un termen de 24 de luni.