Un ordin al Ministrului Sănătății intrat în vigoare recent a introdus noi servicii de psiho-oncologie pentru pacienții cu cancer și susținătorii lor. Psihologii cu formare suplimentară în psiho-oncologie au noi responsabilități, cum ar fi terapia individuală și de grup, evaluarea simptomelor fizice și psihologice, gestionarea problemelor psihologice legate de boală și furnizarea de suport de specialitate. Pentru a oferi aceste servicii, psihologii trebuie să aibă o diplomă de licență în psihologie și certificarea în psiho-oncologie de la Colegiul Psihologilor din România.
Un ordin al Ministrului Sănătății stabilește că bolnavii de cancer și persoanele desemnate de aceștia drept susținători au dreptul la consultații psiho-oncologice. Conform documentului (Ordinul 3.303/2023), psihologii cu formare complementară în psiho-oncologie primesc responsabilități precum desfășurarea de terapie individuală și de grup, evaluarea simptomelor fizice și psihologice ale pacienților oncologici, gestionarea problemelor psihologice asociate bolii, precum anxietatea, depresia și altele, și furnizarea de suport atât pacienților, cât și susținătorilor acestora.
Serviciile de psiho-oncologie pot fi furnizate de către psihologi care îndeplinesc anumite condiții, cum ar fi absolvirea unei instituții de învățământ superior acreditate în România cu o diplomă de licență în psihologie și obținerea certificării formării complementare în psiho-oncologie de către Colegiul Psihologilor din România.
Psihologii cu formare complementară în psiho-oncologie au responsabilități precum desfășurarea de terapie individuală și de grup, evaluarea simptomelor fizice și psihologice ale pacienților oncologici, gestionarea problemelor psihologice asociate bolii, precum anxietatea, depresia și altele, și furnizarea de suport atât pacienților, cât și familiilor acestora.