Rujeola sau pojarul, aşa cum este cunoscută în limbaj popular, este o boală extrem de contagioasă, care afectează mai ales copiii, fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul acestora la nivel mondial.
Mortalitatea este mai ridicată la copiii sub cinci ani și este determinată de complicațiile bolii. Singura măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii este vaccinarea.
Cum se manifestă rujeola
Rujeola tipică începe după o perioadă de incubație de 7-14 zile cu febră, curgerea nasului, tuse chinuitoare și conjunctivită. Petele Koplik, semnul rujeolei, apar după 2-4 zile, de obicei pe mucoasa bucală. Aceste pete seamănă cu granulele fine de nisip alb înconjurate de areola inflamatorie. Iritația caracteristică apare la 3-5 zile de la debutul simptomelor, de obicei la 1-2 zile după apariția semnului Koplik.
În perioada de vârf a bolii, temperatura poate depăși 40 de grade Celsius, cu conjunctivită, fotofobie, tuse chinuitoare, iritație extensivă și mâncărime
Cele mai frecvente complicații ale rujeolei sunt: otita medie, pneumonia, diareea, encefalita postinfecțioasă și panencefalita sclerozantă subacută.
Sugarii sunt protejați de la naștere împotriva rujeolei de anticorpii materni, dacă mama este imună la rujeolă. Această imunitate pasivă dispare treptat după primele şase luni de viață.
Continuarea pe BZI