Guvernul României pregăteşte transferarea reţelei de spitale aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii – este vorba despre spitalele CFR – către autorităţile locale, pentru ca aceste servicii să fie aduse cât mai aproape de nevoile comunităţii. În acest sens, premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, vineri,la Palatul Victoria, cu factorii de decizie la nivel guvernamental şi local.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a decis, la iniţiativa Ministerului Transporturilor, să înceapă procesul de transfer al celor 15 unităţi spitaliceşti aflate în prezent în coordonarea acestui minister. Pentru realizarea acestui obiectiv a fost constituit un comitet interministerial coordona de Marian Neacşu, secretarul general al Guvernului.
„Principala sarcină a acestui comitet va fi de a realiza cadrul normativ necesar la nivelul Guvernului. În cea de-a doua etapă vor fi identificate toate măsurile pentru a ne asigura că există capacitatea şi resursele pentru ca autorităţile locale să poată consolida şi chiar dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale. Un rol important în acest sens îl vor avea universităţile de medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste reţele”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Cele 15 spitale CFR aflate în subordinea Ministerului Transporturilor se află în următoarele localităţi: Bucureşti (Spitalul CF 1 Witting şi Spitalul CF 2), Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Paşcani, Craiova, Simeria şi Drobeta-Turnu Severin. Cheltuielile anuale acestor spitale se ridică la zeci de milioane lei pentru fiecare dintre ele, ceea ce înseamnă că transferul lor la autorităţile locale fără asigurarea de la bugetul a unor sume necesare funcţionării unităţilor respective ar cauza găuri mari în vistieriile administraţiilor publice locale, existând chiar riscul incapacităţii de plată a sumelor respective.