Stimulaţi de oameni cu suflet şi cu drag de meserie, cei mici vin cu mare entuziasm să facă sport. Din păcate, oamenii care-şi dedică timpul şi energia revigorării sportului de masă cel mai adesea nu sunt sprijiniţi de autorităţi.
Într-o ţară în care se face din ce în ce mai puţin sport şi în vremuri în care din ce în ce mai mulţi oameni îşi văd doar de interesul personal, adept al principiul „ întâi trebuie să oferi şi după, POATE, o să primeşti”, profesorul de educaţie fizică Andrei Doroftei şi-a dedicat ani din viaţă şi energie pentru a-i învăţa pe păşcăneni că „Mişcarea înseamnă viaţă” şi a-i molipsi pe copii de dragostea sa pentru sport.
“Mişcarea înseamnă viaţă” este sintagma care rezumă crezul lui Andrei în viaţă. Pentru a-şi transmite acest crez şi a-i ajuta pe copii şi tineri să facă sport, Andrei a creat, sub acest slogan, un eveniment, de fapt, o serie de evenimente în cadrul cărora copiii şi tinerii sunt provocaţi să uite de telefoane, tablete şi calculatoare şi mobilizaţi să iasă din rutina de zi cu zi prin sport şi voie bună.
Practic, evenimentul presupune un antrenament funcţional timp de 30 minute cu elevii liceului şi alţi membri ai comunităţii. Ediţia care a adunat cei mai mulţi oameni – în număr de 2000, a avut loc pe Stadionul Municipal Paşcani şi a fost în parteneriat cu toate şcolile din Municipiul Paşcani, toate instituţiile publice şi o parte din instituţiile private. Andrei a reuşit să „exporte” conceptul şi în alte oraşe din Moldova.
Cum România a ajuns pe locul 3 în UE la capitolul obezitate iar cei mici preferă, din ce în ce mai mult, să stea în faţa calculatorului în loc să facă mişcare, ne-am gândit că exemplul lui Andrei poate fi „contagios” şi preluat de profesori de sport sau instructori din mai multe oraşe iar la rândul lor autorităţilor le-ar putea veni ideea de a sprijini astfel de iniţiative. Căci, de cele mai multe ori, voluntarii care se implică în astfel de programe suferă de lipsă cronică de sprijin şi de finanţare.
CONTINUAREA AICI