Anul acesta vor fi măsuri fără precedent: se stă în şir indian, cu mască, iar coada se poate întinde pe ambele maluri ale Bahluiului. „Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva”, arată reprezentantul Mitropoliei.
Pelerinajul Sfintei Parascheva se apropie săptămână viitoare, iar Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a luat, alături de autorităţile locale şi Jandarmerie, măsuri fără precedent în încercarea de a elimina aglomeraţiile şi riscul ca oamenii să se infecteze cu virusul SARS-COV-2.
Însă, în săptămânile dinaintea pelerinajului, peisajul Iaşului arată cum se poate mai neprimitor pentru potenţialii zeci de mii de pelerini: spitalele sunt pline până la refuz de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, Iaşul e în permanenţă pe prima poziţie în topul infectărilor din ţară, în urma Bucureştiului, şi mesajele trimise de la autorităţi sunt din ce în ce mai dure.
Pelerinii au venit deja la Iaşi
Încă din acest weekend, câteva sute de pelerini au fost deja şi s-au închinat la Mitropolie, în grup organizat, la moaştele Sfintei Parascheva.
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că speranţa lor este ca oamenii să asculte de îndemn şi să vină mai din timp, mai ales că moaştele Sfintei vor fi scoase, într-o procesiune, şi amplasate pe baldachinul împodobit cu flori încă de joi, 8 octombrie.
De altfel, baldachinul este deja ridicat, asamblat şi urmează să fie împodobit zilele următoare de aceeaşi familie Buştei, care vine an de an de la Bucureşti cu o camionetă plină de flori.
Baldachinul este amplasat în acelaşi loc ca în fiecare an, pe platoul din spatele Catedralei Mitropolitane, înspre Facultatea de Teologie Ortodoxă, însă asemănările faţă de anii anteriori se opresc aici.