Noul an şcolar, 2016-2017, va aduce schimbări importante dacă propunerea de revizuire a structurii anului şcolar propusă de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice va fi pusă în vigoare în aceeaşi formă în care a fost supusă dezbaterii publice.
Proiectul propus de către minister vrea, în primul rând, să extindă perioada în care se va desfăşura programul naţional „Scoala altfel“. Astfel, se doreşte ca aceasta să dureze opt zile, care să fie structurate în două perioade distincte – 12-14 septembrie 2016, care să fie destinat „unei mai bune acomodări a elevilor şi cadrelor didactice cu perioada de studiu, după vacanţa de vară“.
Apoi, vor urma cele cinci zile de desfăşurare efectivă a programului. Separat, ministerul va elabora o metodologie care să vină în ajutorul profesorilor şi care să genereze, la nivel naţional, o coerenţă a acestui program şi o mai bună organizare.
Mai mult, ministerul vrea ca profesorii să aibă un cadru comun, la nivel naţional, de stabilire a perioadei în care se susţin tezele – care să fie la finalul semestrelor, cu cel puţin două săptămâni înainte de închierea activităţii didactice.
Olimpiadele şi concursurile naţionale vor fi mutate exclusiv în perioada vacanţei de primăvară 19 – 30 aprilie 2017, pentru ca elevii olimpici să poată participa la programul „Şcoala altfel“, iar unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor trebui să marcheze prin evenimente specifice Ziua internaţională a educaţiei, 5 octombrie, Ziua învăţătorului, 5 iunie, şi Ziua copilului, 1 iunie.
Continuarea pe Ziarul de Iasi