2.9 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Monica Berescu, deputat USRPLUS: “ Plafonarea salariilor din sistemul bugetar echilibrează financiar bugetul de anul acesta”.

Ne aflăm în situația în care statul român consumă mai mult decât își permite.
Problema lipsei banilor din bugetul statului e una de zeci de ani și a fost provocată în special de decizii populiste, adoptate iresponsabil înaintea diferitelor runde de alegeri.

Cu toții ne dorim să câștigăm mai mult, să trăim mai bine însă aceste beneficii nu se obțin mărind veniturile din pix, fără a indica și din ce portofel luăm banii. Trebuie eficientizate instituțiile și agențiile statului pentru a reduce din cheltuieli și pentru a recompensa performanța. Mediul privat oferă un exemplu foarte bun, cel al evaluărilor anuale în urma cărora se acordă creșteri ale salariilor. Iar aceste măriri, se fac de regulă cu un procent cuprins între 5 – 10% în fiecare an.

Plafonarea salariilor din sistemul bugetar salvează economia pentru că astfel fiecare cetățean va rămâne cu bani în buzunar, în loc să îi plătească sub formă de taxe și impozite; bani folosiți într-o mare măsură pentru salariile bugetarilor. Să nu uităm că toată economia suferă din cauza acestei pandemii și că multe companii au făcut concedieri, au diminuat salarii în timp ce în sistemul bugetar chiar s-au mărit unele salarii. Anul 2020 a adus o creștere de 25% la salariile bugetarilor, înainte de declanșarea pandemiei cauzate de coronavirus. Apoi, a urmat perioada de izolare ce a afectat puternic economia și afacerile. În timp ce mediul privat face concedieri colective din cauza restrângerii activității, sistemul bugetar solicita creșteri ale veniturilor. Poate cel mai important aspect în acest caz, este faptul că banii bugetului de stat provin întocmai de la mediul privat. Ori atunci când companiile înregistrează pierderi, înseamnă că vor plăti mai puțini bani către buget, pentru că le scad veniturile.

Putem crește salariile și pensiile după ce optimizăm aparatul administrativ

Da, putem avea salarii și pensii mai mari dacă reformăm sistemul și se fac angajări doar pe bază de competențe profesionale. Avem nevoie de funcționari mai eficienți, mai harnici și plătiți mai bine. Pentru asta, trebuie redus numărul total al acestora și modernizată infrastructura digitală. Cu siguranță sunt mulți profesioniști în aparatul administrativ și fără ei s-ar bloca aparatul guvernamental și cel din administrația publică locală. Sunt aceiași oameni care și-au clădit o carieră solidă, pe merit și care poate uneori asistă neputincioși la favorurile politice și detașările pe funcții făcute în mod sfidător. Acest mecanism al detașărilor trebuie desființat.

Sistemul de sporuri trebuie reconfigurat și echilibrat pentru că sunt foarte multe cazuri în care se acordă acest tip de beneficii pe criterii absurde, dar conform legii și astfel unii mai câștigă aproape încă un salariu. Ca să nu mai vorbim de multe situații în care șefii unor departamente sau direcții câștigă mai mult decât cei care conduc toată instituția.

A venit momentul ca oamenii din sistemul public să înțeleagă și să accepte că este nevoie de echilibru financiar și că mediul privat trebuie respectat și încurajat să se dezvolte. Nu putem cere mai mulți bani de la cei care i-au pierdut într-o formă sau alta, ci de la cei care nu au resimțit deloc efectele pandemiei: aparatul bugetar.

Recomandări