C.P. Flăcările care au izbucnit marți la secția ATI COVID din incinta spitalului pentru copiii Sf. Maria readuce în atenția publicului o problemă persistentă în mai toate unitățile medicale și anume, instalațiile electrice învechite. Acestea reprezintă un pericol real și iminent pentru integritatea și viața pacienților, atât timp cât ele rămân subdimensionate și supraîncărcate.
Securitatea unităților medicale din județul Iași este în subordinea mai multor instituții, însă niciuna dintre ele nu are o centralizare despre investițiile realizate în modernizarea instalațiilor electrice, date despre mentenanța instalațiilor tehnice și sistemele de stingere ale incendiilor. Acestea sunt concluziile unui răspuns primit la o adresă pe care deputata USRPLUS Monica Berescu a trimis-o în primăvară către Direcția de Sănătate Publică Iași; după ce au izbucnit mai multe incendii la diferite spitale din țară.
Consumurile energetice din ce în ce mai mari pun o presiune suplimentară pe rețelele electrice și cele termice ale spitalelor și altor unități medicale care resimt pe deplin lipsa unui management competent, concentrat pe infrastructura medicală, pe modernizare și pe asigurarea tuturor măsurilor de protecție necesare pentru a evita tragedii, cauzate de funcționări defectuoase ale instalațiilor.
“Practic, ne aflăm în faza unei bombe cu ceas, care ticăie din ce în ce mai repede și în care riscul unor incendii devine iminent, pentru că sunt cel puțin 5 unități medicale în care instalaţia electrică este uzată şi/sau cu improvizaţii în zona ATI, conform informațiilor oferite de DSP. Solicit public managerilor de spitale, UAT-urilor, conducerilor ISU și DSP Iași să facă toate demersurile necesare pentru moderniza de îndată, cu prioritate absolută, toate instalațiile electrice din unitățile medicale. Este esențial că acest proces să înceapă în secțiile ATI, pentru că sunt cele mai expuse incendiilor iar pacienții sunt vulnerabili, fiind în proces de recuperare postoperatorie”, a declarat Monica Berescu, deputată USRPLUS Iași.
Cine are informațiile?
Conducerea Direcției de Sănătate Publică Iași a menționat că deține doar parțial informații despre investiții, starea tehnică și sistemele de stingere a incendiilor. De exemplu, valoarea totală a sumelor investite în echipamente și lucrări de modernizare sunt raportate de spitale către ordonatorii de credite. Pe de altă parte, toate celelalte informații se află în posesia ISU Iași.
Totuși, după tragedia de la Piatra Neamț, au fost efectuate controale comune DSP – ISU la spitalele ieșene, iar concluziile acestora au fost incluse în răspunsul oferit de către DSP. Una dintre neregulile principale constatate și care ne dă fiori, este aceea că “nu se asigură complet condițiile privind limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor în toate unitățile spitalicești”. Cu alte cuvinte, există șanse foarte mari ca un incendiu să se dezvolte rapid și să cuprindă secții întregi, în lipsa măsurilor de prevenție.
Un alt motiv de îngrijorare este faptul că multe unități medicale din Iași nu au instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor sau acestea nu funcționează. Deficiențele nu se opresc aici: deseori, nu există contracte de mentenanță ale instalațiilor de stingere a incendiilor sau acestea nu sunt verificate periodic.
Monica Berescu, deputată USRPLUS Iași