Mâine sunt moșii de iarnă, eveniment cu tradiție în Biserica Ortodoxă.
Dacă în alte zone ale țării noastre tradițiile spun că în această zi nu se lucrează, în zona Moldovei aceste superstiții nu se țin, oamenii dând de pomană de sufletul morților.
La noi în țară de cele mai multe ori tradițiile se amestecă cu superstițiile, oamenii găsind destule motive să nu muncească.
Nu același lucru se întâmplă și în zona noastră, unde creștinii cunosc tradițiile și le respectă an de an.
Dacă în alte zone ale țării noastre falsele tradiții spun că în această zi nu se lucrează, așa cum susțin unele articole din presă, în zona Moldovei aceste superstiții nu se țin.
Falsele tradiții spun că femeile care încalcă această ”poruncă” nescrisă sunt pedepsite să tremure precum piftia sau că această zi trebuie respectată şi pentru a te feri de nebunie. E mai bine că unii oameni nu știu de aceste idei religioase fără nicio valoare și preferă în locul lor valori simple și adevărate.
Unii pregătesc bucatele specifice, colivă, sarmale, colaci, piftie, plăcinte, fructe, vin, şi lumânări aprinse, iar pomenirile ar trebui să aducă o bucurie în special celor săraci.
În ziua în care se pomenesc moșii de iarnă , în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi.
La mormintele rudelor se aprind lumânări și se dă de pomană pentru iertarea păcatelor celor adormiți.
Deoarece la noi în țară creștinismul s-a împletit cu tradițiile păgâne existente mai înainte în aceste locuri, multe evenimente religioase sunt prilej de interpretări pentru cei care nu au suficiente cunoaștințe religioase.
În zona Moldovei creștinii se străduiesc să păstreze tradițiile adevărate.
Moşii de iarnă de mâine şi lăsatul secului de carne de duminică pregătesc începutul marelui post al Paştilor.
Evenimentul religios marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare.