Sărbătoare importantă pentru creştini. Mâine, cu o zi înainte de Rusalii sunt Moşii de vara cunoscuţi în tradiţia populară ca pomenirea morţilor. Gospodinele pregătesc bucate pe care le dau de pomană, iar în cimitire se fac rugăciuni pentru cei adormiţi.
Pe 18 iunie creştinii ortodocşi din toată ţara sărbătoresc Moşii de vară. În această zi credincioşii merg la biserică cu colivă să îi pomenească pe cei adormiţi din familie. Încă de dimineaţă, în biserici are loc Sfânta Liturghie după care preoţii merg pe la morminte unde citesc pomelnice şi rugăciuni pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă.
Moşii de vară este unul dintre cele mai importante momente ale cultului morţilor. Înainte se credea că sufletele morţilor, care au părăsit mormintele în joia mare şi au zburat timp de 50 de zile se întorc în lumea subterană în sâmbătă Rusaliilor. Pentru ca această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşeau diferite ritualuri de înduplecare şi îmbunare a spiritelor. Aceştia împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomene fastuoase, unele dintre aceste practici păstrându-se până astăzi.
De Rusalii se da de pomană vase de lut, de lemn sau căni, împodobite cu flori de tei şi umplute cu apă, lapte sau vin. În unele zone Moşii de vară încep încă de dimineaţă, când gospodinele trimit bucate de pomană la vecini, iar în altele, gospodării dau de pomană ceapă şi usturoi pentru ca în grădina casei să rodească tot ce au semănat.