8 ani în care nu s-au făcut decât câteva paturi pentru pacienţii cu arsuri. 5 la Iaşi, 5 la Timişoara, 6 la Floresca, 3 la Bagdasar-Arseni, etc. Le numeri ca pe steagurile lui Caragiale..
Am avut fonduri din PNRR și din BEI. În condiţiile în care avem cei mai mulţi pacienţi cu arsuri din Uniunea Europeană şi după #Colectiv, de ce nu au fost considerate prioritare marile centre de arşi? Din punctul meu de vedere este necesar câte un astfel de centru pe fiecare regiune.
Însă, la acest moment, conform declaraţiilor ministrului Rafila, mai erau disponibile doar şase paturi pentru victimele de la Crevedia, restul fiind ocupate. MS recunoaşte oficial că deşi centrele de Arși sunt singurele care pot asigura real tratamentul complex necesar în arsura severă, cea mai dificilă patologie din sfera traumatologiei, încă nu există în prezent, la 8 ani de la Colectiv, nici o astfel de structură în România. Așa cum nu există nici Centre de recuperare medicală a pacienților care au suferit arsuri severe (activitate medicală încă nedescrisă de vreun ghid terapeutic oficial al Ministerului Sănătății și, astfel, nedecontată de CNAS).
Este trist că statul român nici la 8 ani de la Colectiv nu a putut oferi tuturor celor care şi-au riscat viaţa la Crevedia îngrijirile pe care le merită. A fost nevoie de o altă tragedie să constatăm că nu s-a făcut nimic.
Avem o ţară pesedizată până-n măduva oaselor, ocupată și furată cu dreptatea în mână şi asta înseamnă minciună, stagnare, instituţii politizate. Şi tot trist este şi faptul că cei care au fost la Colectiv în fruntea ţării sunt şi acum.
Petru Movila – președinte PMP Iasi