Realitatea din România arată că este nevoie de urgență de o nouă lege a sănătății,deoarece sistemul medical din România este la terapie intensivă.
Opinia publică a asistat, în ultima vreme, la foarte multe situații în care oamenii aproape că au murit cu zile din cauza lipsei medicilor, a medicamentelor, a comportamentului angajaților din sănătate față de pacienți. Nu există reglementate clar drepturile pacienților, a asiguraților și nu se știe de ce servicii medicale pot să beneficieze, nu se cunosc responsabilitățile proprietarilor și administratorilor de spital, fie că vorbim de spitale din rețeaua Ministerului Sănătății, sau din alte rețele, cum ar fi cele din subordinea Ministerului Transporturilor, sau de unitățile din subordinea administrațiilor publice locale.
Un exemplu elocvent și de actualitate este Programul Național pentru Pacienții Oncologici, provrsm care nu este pus în aplicare.
În concluzie, este nevoie de o nouă lege a sănătății care să reglementeze responsabilitățile celor care oferă servicii medicale, drepturile și obligațiile pacienților, dar și sancțiuni pentru cadrele medicale care își bat joc de românii care ajung în spitale si bineînțeles pentru cei care agresează cadrele medicale.
Actuala lege are aproape 20 de ani și mai multe modificări decât textul de bază, iar unele prevederi corecte nu se pot aplica fiind blocate de prevederi contradictorii. Cel care este responsabil și trebuie să rezove aceste lucruri este ministrul Rafila. Dacă nu le realizează, trebuie sa plece acasă.