Ieşenii câştigă mai puţin cu 45% faţă de Bucureşti şi cu 16% mai puţin decât clujenii. Principalele cauze sunt lipsa investitorilor şi infrastructura nedezvoltata.
Salariaţii ieşeni câştigă cu aproximativ 45% mai puţin decât cei din Capitală, respectiv cu 16% faţă de clujeni, arată datele Institutului Naţional de Statistică. În luna octombrie a anului trecut, în judeţul Iaşi câştigul salarial mediu net era cotat la 1.524 lei de persoană. Ieşenii cu cele mai mari venituri sunt cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul serviciilor, aceştia ridicând lunar o retribuţie medie netă de 1.598 lei. La polul opus sunt locuitorii din judeţ care lucrează în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură sau pescuit, salariul mediu calculat de INS în aceste domenii nedepăşind 1.100 de lei. Cu toate acestea, în municipiul reşedinţă de judeţ unele produse sau servicii au preţuri similare ca în Bucureşti, Cluj sau Timişoara, oraşe unde salariul mediu net îl depăşeşte pe cel din Iaşi.
Cine este in frunte
În municipiul Bucureşti, salariul mediu net ajunge la 2.224 lei, cu 45,93% mai mare ca în judeţul Iaşi, iar în Ilfov cu 350 lei mai mult ca în Iaşi. În judeţul Cluj, unde municipiul reşedinţă de judeţ reprezintă un important pol economic pentru toată regiunea Ardealului, suma încasată la finalul unei luni de muncă este în medie de 1.769 lei, cu 16 puncte procentuale mai mult ca un ieşean. Sibienii câştigă cu puţin sub vecinii din Cluj dar net peste locuitorii din Iaşi, în Sibiu salariul mediu net ajungând la 1.746 lei (14%). În Timiş, veniturile obţinute sunt cu aproximativ 6% mai mult ca în Iaşi, iar zona Prahovei ne surclasează „la mustaţă”, tot cu circa 1%. La acest capitol suntem surclasaţi şi de argeşeni, unde se câştigă în medie 1.547 lei. În schimb, potrivit INS, ieşenii încasează un salariu mediu net mai mare decât în Constanţa (1.508 lei) sau Dolj (1.435 lei). La nivelul Moldovei, Iaşul deţine „supremaţia” la acest capitol. Pe locul doi la câştiguri salariale medii nete se clasează băcăuanii (1.305 lei), urmaţi în pluton de restul judeţelor din regiunea istorică a Moldovei, unde retribuţiile oscilează în jurul a 1.100-1.200 lei, cel mai mic cuantum fiind înregistrat în judeţul Vaslui (1.118 lei). La nivel naţional judeţul se situează pe locul 11 în ţară.