Cât de valoroase sunt obiectele de la Muzeul Municipal din Paşcani? Cred că majoritatea dintre noi îşi pune această întrebare. Ei bine, în urma unei evaluări făcute de experţii de la Iaşi, valoarea de inventar nu depăşeşte nici o mie de euro. Cele mai scumpe obiecte ar fi costumele populare, de nuntă. Pe lista se mai află icoane şi cărţi religioase alături de brâie şi lăzi de zestre pictate. Totalul lor – puţin peste 4 mii de lei.
Cele mai multe obiecte aflate în patrimoniu Muzeului Municipal din Paşcani au o valoare de câteva zeci de lei. Este vorba despre căni, oale şi castroane, dar şi vase din lemn sau obiecte folosite în agricultură.
Cele de îmbrăcăminte, purtate în zile de sărbătoare de străbunicii noştri sunt cele mai valoroase, conform evaluării făcute de specialiștii de la Comisia Bunurilor de Patromoniu din Iaşi. De exemplu, aceste costume populare, cusute manual şi cu fir de borangic. Ele au fost purtate în zile de sărbătoare şi chiar în ziua nunţii.
Câteva sute de lei valoarează şi cărţile religioase scrise în limba chirilică şi păstrate de sute de ani, alături de câteva icoane.
Pe lista sunt şi piese etnografice, de la fuste de lână până la obiecte de uz casnic de acum o sută de ani, obiecte culese din popor, de la oameni gospodari din comunele din împrejurimile Municipiului.
Din cele 1.260 de piese, aproape 450 au fost evaluate, acestea aflându-se într-o stare mai bună de conservare.
Listele au fost realizate de către Mihaela Onoferi, Tania Denes de la Comisia Naţională a Bunurilor de Patrimoniu- Muzeale filiala Iaşi şi Daniel Sava de la Paşcani iar valoarea obiectelor de la Muzeul din Paşcani a fost socotită la suma de 4.189 lei. LISTA AICI
Toate aceste informaţii se află în proiectul propus de muzeograful Daniel Sava şi care se va afla în faţa consilierilor locali în şedinţa extraordinară de la sfârşitul acestei săptămâni.
Alte câteva sute de obiecte ce aparţin Muzeului Municipal urmează să fie evaluate şi clasate de către o comisie de specialişti pentru a stabili valoarea de bun naţional, tezaur şi mai ales valoarea lor de piaţă.
Amintim că Muzeul din Paşcani nu are personalitate juridică şi a fost înfiinţat cu aproape 20 de ani în urmă conform unei Hotărâri de Consiliu Local. De-a lungul anilor au fost organizate zeci de expoziţii cu diferite teme.