12.5 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Muzeul Municipal Pașcani, invitație la expoziție: „Valorile sacrului pascal”,

În perioada 7 – 29 aprilie, o dată cu apropierea sărbătorilor Pascale, Muzeul Municipal Pașcani va invită să pășiți în spațiul etnografic al instituției, din strada Ștefan cel Mare,  unde veți avea prilejul să descoperiți semnificația icoanei în lumea satului românesc din vremurile vechi. Alături de icoane, în acadrul aceleiași activități vor fi expuse și o serie de cărți religioase din colecția muzeului dar și alte piese importante din vechime.

Icoana sfântă a acestui popor a reprezentat în mentalul țărănesc un substituit plastic al divinităţii, fiind pictată pe o placă de lemn sau o placă de sticlă, iar uneori fiind redată printr-o simplă scrijelitură.
Icoana întotdeauna se punea în casa țărănească pe peretele de la răsărit sau uneori deasupra focului acelei vetre arhaice. În lumea cea cu dor a satului românesc, anumite valori paleocreștine ca: crucea, peștele, calea rătăcită, pasărea, în vie asociere cu elemente florale sau geometrizate, apar destul de des reprezentate fie pe ouăle încondeiate, pe cămăși, ștergare, dar și pe alte elemente etnografice de mare valoare. Icoanele erau realizate poate nu întâmplător, în Postul Crăciunului sau în Postul Paștelui, deoarece se credea că acel meșter iconar mai mult sau mai putin cunoscut era în strânsă legătură cu divinitatea, de aceea în urma unui post îndelung și a numeroaselor rugăciuni primea acea inspirație divină.
Icoanele care vor fi expuse sunt realizate fie în stil vechi bizantin, slav, dar și în stil impresionist, sub influența lui Grigorescu sau Teodor Aman, care au creat adevărate școli de meșteri iconari care au existat și în zona Pașcaniului.
Expoziția aceasta a fost realizată prin ajutorul nemijlocit al donatorilor din comunele Lespezi, Tătăruși, Vânători, Motca, cât și din suburbiile Lunca Paşcani, Gaștești și Sodomeni.” se precizează în comunicatul transmis de reprezentanții muzeului.

Precizam ca instituția poate fi vizitata de luni până vineri, între orele 8.00 și 12.30.

Recomandări