-2.9 C
Paşcani
joi, februarie 6, 2025

Sfânta Maria Mică – tradiții și superstiții

Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi şi catolici. Mâine, 8 septembrie, milioane de români sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului. În această zi, credincioşii merg dis de dimineaţă la biserica unde asista la Sfânta Liturghie, iar după amiaza şi-o petrec în linişte şi rugăciune.

Legat de naşterea Sfintei Fecioare există mai multe pilde creştine. Tradiţia spune că părinţii săi, Ioachim şi Ana s-au rugat mult să aibă un copil, iar pentru că aveau credinţă vestea că vor primi darul cel mai de preţ le-a fost adusă chiar de îngerul Gavril.

Când Maria a împlinit vârstă de 3 ani, părinţii Ioachim şi Ana au dus-o la templu unde a rămas până la vârstă de 14 – 15 ani.

În această zi, bisericile care îi poartă numele sărbătoresc hramul, iar conform tradiţiei, credincioşii se îndreaptă spre lăcaşurile de cult cu farfurii pline cu prăjituri, cozonac, fructe şi vin. La Paşcani, Biserica din suburbia Sodomeni poartă hramul Sf. Marii, iar în comune, lăcaşul de cult din Boureni şi Biserica de lemn din Stolniceni Prăjescu.

Potrivit statisticii, în ţara noastră aproximativ 1,8 milioane de femeii poartă numele Maria sau diminutive, iar 400 mii bărbaţi se numesc Marin sau Marian.

Pe lângă semnificaţia religioasă a acestei zile, în popor, data de 8 septembrie este plină de însemnătate. În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, momentul în care se da startul lucrărilor agricole de toamnă şi în care noul anotimp începe să îşi între în drepturi, vremea devenind capricioasă şi rece. De asemenea, este ziua în care unele păsări îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gazele şi reptilele se retrag în pământ. După această dată nu se mai culeg plante de leac, deoarece se consideră că şi-au pierdut puterile tămăduitoare.

Reamintim că în calendarul ortodox sunt patru sărbători închinate Maicii Domnului, prima fiind Naşterea sărbătorită pe 8 septembrie. Două luni mai târziu, pe 21 noiembrie creştinii sărbătoresc Intrarea în Biserică, pe 25 martie Buna Vestire, iar ultima dintre ele, pe 15 august – Adormirea Maicii Domnului.

Recomandări

Subvenții la apă și canalizare

Locuitorii județului Iași pot beneficia de subvenții pentru plata facturilor la apa si canalizare, daca au venituri mici. Începând din acest an Asociația Regionala...