1.1 C
Paşcani
miercuri, februarie 5, 2025

Nasterea Sf. Ioan Botezatorul – Sanzienele

Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste astazi Nasterea Sf. Ioan Botezatorul, o zi plina de traditii printre credinciosi. Nasterea sfantului a avut loc cu sase luni inainte de cea a Domnului lisus Hristos si a fost instituita dupa unii cercetatori pentru a inlocui sarbatorile pagane. In calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sanziene sau Dragaica. Desi sunt asociate sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si a Aducerii Moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult solar. Denumirea este preluata, probabil, de la Sancta Diana, zeita silvestra. Sanzienele erau divinitati antropomorfe, considerate a fi niste femei frumoase, preotese ale soarelui, personaje nocturne ascunse prin padurile intunecate.

Conform traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentari fantastice aducatoare de rele, Sanzienele sunt zane bune. Dar ele pot deveni si forte daunatoare, lovindu-i pe cei pacatosi cu lantul lor si pot starni din senin si vijelii, pot aduce grindina, lasand campul fara de rod si florile fara de leac. In ajunul sau in ziua de Sanziene se intalneau practici si obiceiuri de divinatie, de aflare a ursitei si a norocului in gospodarie.
Continuarea pe BZI

Recomandări