Medicii de familie spun că abia mai fac faţă numărului mare de cazuri.
La doar câteva săptămâni de la eliminarea măsurilor de protecţie, efectele încep să se vadă din ce în ce mai mult. Medicii de familie spun că sunt supraaglomeraţi şi că în fiecare zi ajung în cabinetele lor tot mai mulţi oameni cu simptome de viroze şi infecţii respiratorii, fiind afectaţi nu doar copiii, ci şi adulţii.
„Odată cu relaxarea, cu faptul că nu se mai poartă mască, am început să avem foarte multe viroze, enteroviroze, cazuri de gripă, mai sunt inclusiv cazuri de COVID. Pe lângă aceste cazuri, aglomeraţia este cauzată şi de faptul că s-a mai renunţat şi la teleconsultaţii pentru afecţiunile acute şi subacute. Aveam pacienţi care pentru o rinofaringită sau o parazitoză ne mai trimiteau poze, vorbeam cu ei la telefon; acum doar la cei cronici mai putem da astfel de consultaţii. Este foarte greu, foarte aglomerat, am peste 30 de consultaţii pe zi, sunt şi zile cu 50 chiar”, a precizat dr. Oana Miron, medic de familie în comuna Mironeasa.
Aceeaşi situaţie este inclusiv în cabinetele din oraş, unde medicii spun că a crescut numărul consultaţiilor faţă de perioada pandemiei chiar şi cu 60%. Medicul ieşean Liviu Oprea preciza zilele trecute că, în momentul de faţă, activitatea din cabinet este foarte încărcată. Pe lângă creşterea accentuată a cazurilor de viroze, aglomeraţia este dată şi de creşterea numărului de consultaţii pentru alte probleme de sănătate, medicii continuând în acelaşi timp să vaccineze copiii sau să testeze pacienţi pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.
Zilele trecute, „Ziarul de Iaşi” prezenta şi situaţia de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi, unde ajung în fiecare zi în medie 130 de copii, iar aproximativ 30% dintre aceştia au simptome specifice virozelor respiratorii. Tot aici au fost depistate şi primele cazuri de gripă, de tip A, specialiştii spunând că se observă că regulile privind purtarea măştii nu mai sunt respectate.