Apel pentru donare de sânge în mijlocul comunității din Pașcani. O femeie din suburbia Lunca a municipiului, în vârstă de 59 de ani, Nușa Valerica Bejenariu, diagnosticată în urmă cu câteva zile cu leucemie acută mieloblastica, un cancer al sângelui care debutează brusc și evoluează rapid, are nevoie urgentă de concentrat trombocitar.
Acesta se obține din sânge, iar persoanele care vor să doneze trebuie să fie bărbați cu vârsta mai mică de 45 de ani, care au mai donat în ultimele 4-6 luni, să aibă o greutate de peste 60 kg și să fie fără alte afecțiuni. Se poate dona indiferent de grupa sanguină la Centrul de Transfuzie Sanguină Iași, str. Nicolae Bălcescu, nr. 21, de luni până vineri, între 7:30 și 13:30.
Concentratul trombocitor este tratamentul de baza în această prima etapă după descoperirea bolii și chiar vital pentru pacientă. O parte din cei care o cunosc au donat deja, iar societatea unde lucrează femeia a pus la dispoziția colegilor de muncă câteva mașini pentru transportul la Iași.
Odată cu această cumpănă grea apărută, familia vrea să tragă un semnal de alarmă și să îndemne toți pășcănenii să doneze cât mai periodic posibil pentru a ajuta pacienții care sunt diagnosticați cu diferite afecțiuni medicale și care au nevoie de sânge.
Este complicat însă pentru oamenii din municipiu, dar și pentru cei din comunele apropiate, deoarece trebuie să se deplaseze la Iași pentru a dona, iar pentru o bună parte din cetățeni, acest lucru este un impediment.
Asta în condițiile în care, la Pașcani, se discuta și se încearcă de ani de zile deschiderea unui centru de colectare a sângelui, în clădirea de lângă Piața Deal, unde a funcționat școala postliceală. Marius Benchea, reprezentantul Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași, care s-a ocupat de acest proiect, spune că centrul este gata și că deschiderea ține de un acord de colaborare care ar trebui încheiat între Serviciul Voluntar și Primăria Pașcani, pentru asigurarea plății utilităților și clarificări privind calea de acces spre centrul respectiv. Documentul ar fi fost trimis pe mail către municipalitate încă din toamna anului 2021, susține Benchea, doar că administrația locală ar întârzia să ofere un răspuns în acest sens.
BIT TV a solicitat un punct de vedere privitor la acest subiect din partea Primăriei Pașcani.
Reprezentanții administrației locale susțin că nu ar fi primit protocolul de colaborare și au refuzat să prezinte un punct de vedere oficial în legătură cu această chestiune.
Prezența unui centru de colectare la Pașcani ar aduce și beneficii pentru donatori: analize gratuite înainte de recoltare, beneficii pentru sănătate, bonusuri financiare și chiar o zi liberă, potrivit legii.
Menționăm că lucrările la centrul de recoltare au început la sfârșitul anului 2020, cu sprijinul consilierului local Sorin Olariu și au fost finalizate anul trecut. Potrivit asociației, s-ar fi investit circa 60.000 de euro din donații, sponsorizări și fonduri proprii.