12.5 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Nici o informatie despre poluarea si calitatea aerului din Pașcani

În Pașcani, a doua aglomerație urbană din județul Iași, nu se fac măsurători privind calitatea aerului respirat de cetățeni. Deși numărul mașinilor prezente pe străzi a crescut foarte mult în ultimii ani, iar activitatea economică a cunoscut o continua dezvoltare, administrația locală nu a considerat necesare astfel de măsurători.
Situația este cu atât mai alarmantă cu cât în ultimii ani de zile Primăria a făcut toaletări și tăieri masive de copaci de pe domeniul public, iar spațiile verzi sunt tot mai puține, o parte din suprafețe fiind ocupate de mașini.

Întrebat de BIT TV, primarul Marius Pintilie a recunoscut că nu are informații despre gradul de poluare și despre calitatea aerului din Pașcani. El a spus că deocamdată această chestiune și achiziționarea unor instrumente de măsurare nu este o prioritate pentru administrația locală.

La nivelul județului, Agenția de Protecție a Mediului (APM) Iași face măsurători doar în zona metropolitană Iași, cu șase stații automate de monitorizare a calității aerului. APM a explicat pentru BIT TV că stațiile au fost montate în anumite puncte fixe în funcție de evaluările făcute de Ministerul Mediului și că ele fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. Din această rețea, Pașcaniul nu face parte pe motiv că „prin modelarea matematică a dispersiei poluanților emiși în atmosferă rezultați din sursele de emisii inventariate de APM Iași a rezultat că în municipiul Pașcani nu este necesară evaluarea calității aerului prin măsurări continue în puncte fixe sau prin măsurări indicative”.

Cetățenii întrebați de BIT TV au păreri împărțite privind calitatea aerului din Pașcani. Unii susțin că aerul este poluat și că ar trebui făcute măsurători măcar o dată pe an, alții cred că situația este încă sub control datorită copacilor de pe marginea străzii.
Problema poate fi rezolvată ușor cu implicarea administrației locale. APM Iași spune că poate măsura calitatea aerului cu o stație mobilă, dacă sunt sesizări sau reclamații și cu implicarea administrației locale.

„În situația în care există sesizări/reclamații din partea cetățenilor cu privire la un anumit nivel al calității aerului, iar Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași (GNM-CJ Iași) consideră necesar a se face măsurări, se va utiliza autolaboratorul APM Iași pentru determinarea concentrațiilor de poluanți în zona de interes (de comun acord și cu administrația publică locală). De asemenea, autolaboratorul poate fi utilizat în zonele neacoperite de stațiile de monitorizare sau acolo unde, din anumite motive, acestea nu sunt funcționale…”, se arată în răspunsul primit de BIT TV.

Recomandări