-2.9 C
Paşcani
joi, februarie 6, 2025

Noaptea Muzeelor la Hîrlău. Expoziție de sculptură, lansări de carte, degustări de vin și program artistic

Noaptea Muzeelor la Hîrlău.
Expoziție de sculptură, lansări de carte, degustări de vin și program artistic

Obiecte de valoare expuse și un program pe măsura evenimentului la Muzeul Viei și Vinului de la Hîrlău în acest sfârșit de săptămână. Mai exact, sâmbătă noaptea, 21 mai, cu ocazia Noaptea Muzeelor, reprezentanții instituției de la Hîrlău vă așteaptă cu degustări de vin, expoziții de sculptură a marilor artiști, lansări de carte dar și un program artistic.

Noaptea Muzeelor deschide porțile și Muzeului Viei și Vinului de la Hîrlău. Începând cu ora 18.00, cât mai multe persoane sunt așteptate să viziteze sculpturile unicat ale lui Ion Irimescu și Iftimie Bârleanu. În premieră la Hîrlău vor fi aduse lucrări în bronz, marmură, piatră, lemn a marilor artiști.

Unul dintre cei mai mari sculptori români și unul dintre marii artiști români ai secolului XX, sculptorul Ion Irimescu s-a născut la 27 februarie 1903, în comuna suceveană Preutești și a murit la 28 octombrie 2005 în Fălticeni, fiind înhumat în cimitirul bisericii din Oprișeni, lăcaș de cult pe care l-a pictat în 1926, pe vremea când era student. A fost profesor și membru al Academiei Române.

Iftimie Bârleanu este autor a mai multor monumente care impresionează prin forță și expresivitate artistică. A lucrat în lemn, piatră și bronz, subiecte inspirate din foclorul românesc, chipuri de țărani bucovineni sau portrete ale unor personalități ca Ion Creangă, Garabet Ibrăileanu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga ș.a.

Tot sâmbătă, 21 mai la Muzeul Viei și Vinului din Hîrlău va avea loc și o lansare de carte a lui Dumitru Miron. Este vorba despre “Ținuturile Cârligătura”. Cei prezenți vor afla informații importante chiar de la autor despre acest ținut, de la partea administrativă, până la cea politică sau agricolă.

Programul continuă cu degustări de vin, iar cei prezenți îi pot vedea pe tinerii care iubesc folclorul. Mai exact, membrii Ansamblului “Rapsozii Hîrlăului” a Liceului Tehnologic vor dansa și cânta cum știu ei mai bine. Cei mai curajoși pot ține pasul cu ei. Programul se va încheia spre miezul nopții.

Sediul Muzeului este amplasat în preajma bisericii Sfantul Gheorghe, nu departe de centrul localitatii. Constructia dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea si a apartinut unui urmas al logofatului Tautu. Muzeul Viei si Vinului este structurat pe cateva coordonate etnologice fundamentale. Muzeul prezintă istoriei vinului din podgoriile faimoase din zonă și este singurul muzeu viticol din Moldova. Muzeul cuprinde zece săli, structurate pe două nivele. Acest muzeu este unic ca tematică în Moldova.

Recomandări

Subvenții la apă și canalizare

Locuitorii județului Iași pot beneficia de subvenții pentru plata facturilor la apa si canalizare, daca au venituri mici. Începând din acest an Asociația Regionala...