Sfârșitul lunii august va aduce în mai multe comune din zona Pașcaniului un eveniment cultural ce pune în valoare lumea tradițională a satului de altădată. Sâmbătă, 31 august, va avea loc cea de-a doua ediție a Nopții Muzeelor la Sate. Vor fi deschise pentru public muzee din Todirești, Sirețel, Ruginoasa, Mircești, Heci, Scobinți sau Tătăruși, potrivit informațiilor de pe site-ul evenimentului național.
De exemplu, la Todirești este vorba despre muzeul etnografic privat înființat de localnicul, Dânuț Gârbia, un adevărat păstrător de tradiții. Tema ediției de sâmbătă va fi șezătoarea tradițională, iar activitățile vor începe de la ora 18:00.
Totodată, va avea loc și un spectacol folcloric pus în scenă de copii talentați din zonă, dar și din Târgu Frumos, Pașcani, Ruginoasa, Bălțați și alte localități.
Dacă treceți prin Mircești, Muzeul Vasile Alecsandri va fi deschis publicului după următorul program: 10:00-17:00 (acces cu plata biletului de intrare) și 17:00-19:00 (acces gratuit).
De precizat este faptul că Noaptea Muzeelor la Sate este un proiect fără precedent în spațiul cultural european, inițiat anul trecut, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
În acest an propune publicului peste 120 de obiective, evenimente culturale și programe educative organizate de entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 29 de județe ale României.
Detalii complete despre organizarea generală și programul evenimentelor din 31 august se actualizează permanent și pe website-ul www.noapteamuzeelor-la-sate.ro, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.
Mai mult, Compania Națională „Poșta Română” se alătură proiectului Noaptea Muzeelor la Sate și invită românii să descopere frumusețea și autenticitatea spațiului rural românesc în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului, care va avea loc pe 31 august 2024.
Prin intermediul Campaniei „Trimitem vorbă”, Poșta Română va distribui 20.000 de cărți poștale către micile comunități ale României, cu scopul de a promova și de a stârni interesul locuitorilor pentru valorile culturale locale.