Cu atâtea scumpiri la curentul electric, pare că singura soluţie este să învăţăm să economisim. Iar noile etichete energetice pentru becuri şi lămpi, valabile de astăzi, exact asta fac. E simplu: cine vrea să plătească mai puţin la factură are nevoie de un produs mai eficient. Doar că mai bun înseamnă automat şi mai scump.
Cumpărătorii au scăpat de dificultatea alegerii celor mai bune becuri de pus în lustră. Noile etichete energetice valabile în toată Uniunea Europeană sunt mult mai simple.
Înainte, electrocasnicele erau clasificate de la litera A cu trei plus până la litera D. Noua etichetă încadrează becurile şi lămpile de la A la G şi are în plus şi un cod QR cu informaţii despre produs. S-a schimbat şi comparaţia. Noile becuri nu mai sunt comparate cu becurile vechi, incandescente care iroseau multă electricitate sub forma de caldură, ci cu unele noi, pe tehnologie led, care pot oferi la fel de multă lumină pentru o fracţiune din electricitatea consumată de acestea. Codul de culori a rămas acelaşi: verde înseamnă consum mic, roşu, consum mare.
Cât ne va costa să economisim
Eficienţa pe care acum o putem recunoaşte mai uşor nu vine ieftin. Iar diferenţa de preţ poate fi semnificativă, de la 2-3 lei lei la 60 de lei. Dai un ban, dar merită, spun specialiştii. Practic, costă doar investiţia, care se amortizează destul de repede, apoi ieşim pe plus. De exemplu, un apartament cu trei camere iluminat cu becuri clasa A consumă doar 60 de kilowaţi pe an, faţă de aproape 400, cât ar utiliza becurile cu filament.
Dumitru Chisăliţă, profesor universitar: Înseamnă că am putea face o economie de aproape 300 de lei. Într-un singur an am acoperi investiţia pe care am avea-o şi după aceea am face economie an de an de aproape 250 de lei, asta ţinând seama de preţul de astăzi.
Adică exact ce contează pentru buzunarul consumatorului.
Client: Să fie cât mai eficiente. Este eficient energetic, dar durează şi mai mult. Dai un ban dar stai în faţă.
Client: De obicei acestea pe LED-uri se recomandă, am înţeles. Încerc să iau totuşi ceva Ok, adică mai eficient chiar dacă costurile sunt ca atare.
În afară de becuri, asemenea etichete noi mai găsiţi pe frigidere, congelatoare, maşini de spălat şi televizoare. Comisia Europeană spune că în anii următori va adăuga noi produse pe listă.
Sursa Observator