Angajații care lucrează la stat pot fi obligați să revină la muncă în cazul în care se află în concediu, pe perioada stării de urgență, potrivit decretului de prelungire a stării de urgență. Mai mult, angajatorul poate decide să-i trimită în concediu pe cei care lucrează în instituțiile statului, chiar dacă ei nu doresc acest lucru.
Potrivit Decretului nr. 240/2020, pe perioada stării de urgență astfel prelungită până pe 14 mai, bugetarii care se află în concediu (de odihnă, suplimentar, fără plată, pentru studii sau pentru formare profesională) pot fi chemați oricând la muncă, dacă angajatorul decide acest lucru.
Marginal, trebuie să menționăm, că, atât în sectorul privat, cât și în cel public, Codul muncii dă posibilitatea angajatorului să se opună unor plecări în concediu, dacă acestea nu au fost programate din timp, astfel încât angajatorul să nu se confrunte cu o lipsă acută de personal, din cauza unor concedii luate pe ultima sută de metri. Deci, chiar și în lipsa decretării stării de urgență, anagajatorii pot refuza unele cereri de concediu dacă acestea nu sunt înregistrate din timp (Codul muncii prevede că ele trebuie stabilite până la finalul anului în curs, pentru anul următor).
A doua prevedere din noul Decret care îi vizează pe bugetari este aceea că pot fi trimiși în concediu de odihnă sau concediu de odihnă suplimentar, dacă angajatorul decide asta, pe durata stării de urgență.