Dezbatere publica pe un subiect de mare importanta la Pascani. Primaria municipiului a postat pe site-ul institutiei un proiect de regulament privind organizarea si functionarea cimitirelor din municipiu. In document sunt cuprinse o serie de reguli privind modul de administrare si folosinta cimitirelor precum si cum anume vor fi concesionate locurile de veci.
Cei interesati poti trimite pe adresa sau email-ul Primariei propuneri sau recomandari privind completarea sau modificarea regulamentului, pana la sfarsitul lunii octombrie.
Conform documentului Primaria Pascani va administra sapte cimitire, cel din municipiu, cele ale bisericilor din suburbii precum si cimitirul evreesc desi o parte din suprafetele de teren sunt private, obtinute prin donatii sau prin acte de vanzare cumparare.
Fostul primar, consilierul local Dumitru Pantazi sustine ca toate cimitirele au fost trecute in domeniul public, conform unor prevederi legale, cu acordul bisericilor dar ca au aparut probleme acolo unde terenurile nu apartin administratiilor locale.
De asemenea consilierul PMP Sorin Olariu sustine ca municipalitatea ar trebui sa faca dovada proprietatii pentru a putea administra cimitirele. El sustine ca atat la Sodomeni cat si in cimitirul din Pascani o parte din terenuri au fost donate sau cumparate de la persoanele invecinate.
Conform proiectului de regulament cimitirele vor fi deschise intre orele 07.00 – 20.00 – in perioada 1 martie – 31 octombrie si intre orele 08.00 – 17.30 – in perioada 1 noiembrie -ultima zi a lunii februarie. Fiecare cimitir va fi impartit in sectoare apoi in parcele cu mai multe locuri de veci, care vor fi numerotate. Cimitirele vor fi imprejmuite iar pentru administrarea lor vor fi tinute noua registre de evidenta.
De asemenea locurile de veci pot folosite doar prin concesionare pe o perioada de 20 de ani de zile cu plata integrala in avans a taxei anuale. Concesiunile vor fi acordate, de regula, la deces, in baza unei cereri si a actelor doveditoare, in urma unei licitatii.
Locurile de veci pot fi obtinute si anticipat, tot prin concesiune, de catre persoanele care sufera de boli incurabile precum si de cele cu varsta de peste 75 de ani. Sunt scutite de la plata concesiunii categoriile sociale defavorizate sau protejate de lege iar persoanele fara urmasi vor fi inhumate de Primarie.
Documentul cuprinde si o serie de reguli privind modul de atribuire. Fiecare familie va avea posibilitatea sa detina prin concesiune doar de un loc de veci. Daca va fi ocupat de o inhumare pana la sapte ani de zile, municipalitatea va pune la dispozitia familiei un alt loc de veci, daca va fi nevoie, dar numai pentru o perioada de sapte ani de zile. Concesiunile trebuie reinnointe in maxim 90 de zile de la expirare. In caz contrar terenul urmeaza sa fie dat spre folosinta altei persoane.
Mentionam ca proiectul de regulament nu cuprinde precizari privind situatia celor care detin deja unul sau mai multe locuri de veci, pe terenuri dobandite fie de la RAGCL in schimbul unei plati fie de la biserica care a admiitrat sau adminsitreaza cimitirul.
De asemenea nu se precizeaza ce se va intampla cu sutele de cereri aflate in asteptare de ani de zile , depuse de cei care vor sa obtina si sa amenajeze un loc de veci. Documentul contine si o serie de reguli care necesita clarificari imediate, cum ar fi de exemplu ca veteranii si vaduvele de razboi precum si fosti detinuti politici ar urma sa beneficieze de scutire de la plata concesiunii doar pe durata vietii. Taxele de concesiune urmeaza sa fie stabilite si aprobate de Consiliul Local Pascani iar vechiul regulament sa fie abrogat.
PROIECTUL DE REGULAMENT POATE FI ACCESAT AICI
Liste Ragcl Pascani Plata Locuri de Veci