Poliția rutieră va instala 700 de camere fixe pe drumurile din România, însă în județul Iași va funcționa un singur astfel de dispozitiv. Însă vestea mai puțin plăcută este că, până la finalul anului, Poliția Rutieră va utiliza pentru sancționarea șoferilor și camerele de monitorizare ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), inclusiv cele de la Lețcani, Popricani și Moțca.
În județul Iași, polițiștii de la rutieră folosesc șapte radare de tip TruCam, care până acum erau operate manual. Șoferii erau opriți pe loc și sancționați pentru depășirea limitei de viteză. Începând cu 1 martie, Poliția Română a implementat o nouă strategie, trimițând către polițiile județene trepiede și carduri speciale, care permit transmiterea imaginilor direct la Direcția Rutieră București. Astfel, sancțiunile sunt expediate prin poștă de la București, fără ca șoferii să fie opriți.
Când va putea folosi Poliția Rutieră toate camerele fixe ale CNAIR?
Deși, în Iași, teoretic toate cele șapte radare TruCam ar putea fi utilizate în acest nou sistem, autoritățile au decis să folosească doar câte unul, timp de două ore pe un singur drum. Și asta deoarece nu au carduri pentru a fi conectate la sistemul intern al Direcției Rutiere. La aceste radare TruCam se va adăuga deocamdată, în județ, doar unul din noul sistem de sute de radare noi la nivel național. „Șoferii ieșeni par să aibă noroc”, era una din aprecierile făcute de internauți pe rețelele sociale. Doar că lucrurile nu vor rămâne așa.
O schimbare semnificativă va avea loc însă până la sfârșitul anului, când Poliția Rutieră va putea folosi toate camerele fixe ale CNAIR pentru sancționarea șoferilor. La Iași, aceste camere sunt amplasate în puncte-cheie, cum ar fi Lețcani, Popricani și Moțca, ceea ce ar putea însemna un număr mai mare de amenzi emise pe baza înregistrărilor video.