2.6 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Nou-născuții, copiii mici și vârstnicii se vor putea vaccina împotriva virusului sincițial respirator

Din această toamnă, persoanele vulnerabile – copiii foarte mici și vârstnicii – vor putea beneficia de un vaccin pentru prevenirea infecțiilor severe cu virusul sincițial respirator (RSV).

”Virusul respirator sincițial este un virus sezonier care reapare pe tot parcursul anului, în principal cu vârfuri epidemice  în lunile de toamnă, iarnă și primăvară (octombrie până în aprilie) și este o cauză prioritară a infecțiilor acute ale tractului respirator inferior la sugari și copiii de vârstă mică. La nivel mondial, se estimează că VRS este responsabil pentru aproximativ 33  milioane de îmbolnăviri acute ale tractului respirator inferior, 3 milioane de spitalizări și până la 199.000 de decese în perioada copilăriei, majoritatea acestora (aprox. 97% dintre decesele produse în 2019), fiind înregistrate în țări cu un nivel socio-economic scăzut”, a menționat Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, Șef disciplină Asistența primară a stării de sănătate și Epidemiologie, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași.

Medicii spun că virusul respirator sincițial este un virus frecvent al tractului respirator care, în mod normal, provoacă simptome ușoare asemănătoare răcelii comune. Majoritatea adulților se vindecă în 1-2 săptămâni, dar VRS poate fi sever în special la nou-născuți și vârstnici. ”Cel mai mare risc de îmbolnăvire severă o reprezintă: prematurii, sugarii de până la 6 luni, copiii  mai mici de 2 ani cu boală pulmonară cronică sau boli cardiace congenitale, diversele categorii de copii cu imunosupresie de diverse cauze sau cei cu deficite neurofuncţionale, cum ar fi cele care favorizează dificultăţi la înghiţire sau de eliminare a mucusului acumulat la nivelul căilor respiratorii”, a explicat Prof. Dr. Doina Azoicăi.

Medicul susține că majoritatea copiilor de până la 2 ani vor trece printr-o infecţie cu VRS fără manifestări majore şi chiar cu forme inaparente de boală, dacă nu prezintă diverse riscuri suplimentare. Rata de spitalizare pentru manifestările de tip bronşiolită sau pneumonie determinate de infecţia cu VRS este de 1-2% dintre copiii infectaţi până la vârsta de 2 ani. Sugarii mai mici de 6 luni dezvoltă ca simptome frecvente: iritabilitate, reducerea apetitului, apnee şi febră inconstant înregistrată.

Chiar dacă pe timpul spitalizării unii dintre copii beneficiază de diverse tipuri de îngrijire de susținere, ca de exemplu a funcţiei respiratorii  prin sistemul de ventilaţiei mecanică, în cazul absenţei unor condiţii particulare de risc, evoluţia lor este favorabilă iar externarea este posibilă după câteva zile. Cu toate acestea, statisticile la nivel mondial arată că  unul din 50 de decese în rândul copiilor între 0 și 5 ani și unul din 28 de decese în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 6 luni sunt atribuite infecţiei cu VRS.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări