Datorită „Hum To Search”, acum tot ce trebuie să facă utilizatorii este să fredoneze cântecele, indiferent dacă au iOS, Android sau dacă utilizează Google Assistant.
Utilizatorii de smartphone-uri pot să dea click pe butonul microfonului din aplicația Google, iar apoi trebuie să rostească „What’s this song” sau să apese pe butonul „Search a song”. După 10-15 secunde în care cântecul este fredonat, Google va oferi o serie de rezultate posibile similare cu melodia respectivă.
Google susține că linia melodică nu trebuie să fie perfectă pentru ca rezultatele să fie cele dorite, iar opțiunea va afișa varianta cea mai apropiată de ceea ce a transmis utilizatorul – numele cântecului, interpretul și posibilitatea de a asculta melodia în alte aplicații, precum YouTube. În faza de testare, Google a oferit rezultate precise pentru melodia „Staying Alive” a formației BeeGee’s, dar și pentru piesa „Hotline Bling” a lui Drake.
Atunci când o melodie este fredonată după apăsarea butonului de Search, algoritmii machine learning transformă secvența audio într-o succesiune numerică ce reprezintă linia melodică a cântecului. Modelele AI sunt programate în așa fel încât să identifice cântece pe baza unor surse variate, de la vocea umană, la fluierat sau fredonat, au explicat reprezentanții Google.
Compania lucrează și la îmbunătățirea abilității funcționalității de a înțelege cuvintele rostite greșit și a transmis că cel puțin una din 10 încercări conține elemente eronate. Noul algoritm aduce cea mai mare îmbunătățire din ultimii cinci ani la acest capitol, a mai transmis Google.