Schimbări în cabinetele medicilor de familie și în ambulatoriul de specialitate. De la începutul lunii aprilie, pacienţii asiguraţi care au cel puţin 18 ani vor putea afla mai repede dacă suferă de diabet zaharat tip 2 şi vor putea începe mai curând tratamentul.
De acum, medicul de familie poate da bilet de trimitere pentru testul de toleranță la glucoză și pentru hemoglobină glicozilată, în cadrul serviciilor de prevenţie. Iar dacă înainte, inițierea tratamentului pentru diabet se putea face doar la specialist, acum, în funcție de rezultatele investigațiilor recomandate, medicul de familie poate să includă pacientul în Programul Național de Diabet Zaharat și să inițieze tratamentul cu DCI Metforminum.
Noutățile vin în urma unor schimbări legislative introduse în contractul-cadru prin care se oferă populației asistență medicală, medicamente și dispozitive medicale.
Tot începând cu luna aprilie, a fost dezvoltat pachetul de bază acordat în asistența medicală primară, prin introducerea de servicii diagnostice și terapeutice care pot fi acordate de către medicii de familie, printre care și intervenții de mică chirurgie, imobilizare entorsă, sondaj vezical, administrare medicaţie sub formă de aerosoli. De asemenea, serviciile de administrare a tratamentelor – intramuscular, subcutanat, intravenos sau perfuzabil, după caz – au fost incluse în categoria serviciilor medicale care pot fi efectuate la cabinet, la domiciliu sau la locul solicitării, după caz, în cadrul programului de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit. Serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se vor acordă în cadrul programului de lucru, dar a fost eliminată obligația de a fi efectuate numai la cabinet. Lista completă apare în normele de aplicare a contractului-cadru privind asistenţa medicală.
După ce starea de alertă de pe teritoriul României a încetat, au fost eliminate o serie de servicii medicale la medicul de familie. Astfel, de la 1 aprilie, medicii nu mai pot elibera reţete online, cu excepţia reţetei lunare pentru pacienţii cronici, iar consultaţiile online sau telefonice se mai acordă doar unei anumite categorii de bolnavi, mai exact pentru bolile cu potențial endemoepidemic care necesită izolare, printre acestea numărându-se gripă și covid. De asemenea, cu excepția consultațiilor la distanță, nu se mai pot acordă consultații fără prezentarea cardului de asigurat.
O altă modificare este faptul că toate serviciile medicale din asistenţa medicală primară, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale, se acordă doar cu programare telefonică realizată cu minimum 24 de ore înainte, o măsură prin care se dorește evitarea aglomerației și reducerea riscurilor de îmbolnăvire la cabinetele de medicină de familie.
Prin încetarea stării de alertă și reintroducerea restricțiilor de prescriere în medicină de familie, anumite medicamente pentru afecțiuni cronice nu mai pot fi prescrise de medicul de familie decât în baza scrisorilor medicale conforme emise de medicii de alte specialități din cabinetele din ambulatoriul de specialitate sau spital, care au contract cu casă de asigurări. Medicul de familie nu mai poate prescrie compensat/gratuit tratamentul bolnavilor cronici fără scrisoarea medicală valabilă și conformă, pentru medicamentele supuse acestor reguli de prescriere
Modificările și completările (la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021) pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022 au intrat în vigoare vineri, 1 aprilie.
Citiți Normele de aplicare ale Contractului-cadru, în vigoare de la 1 aprilie 2022, accesând link-ul de mai jos: