vineri, aprilie 18, 2025
13.3 C
Paşcani
Login

Nu sunt bani pentru asfaltarea străzilor, dar sunt pentru cheltuieli dubioase!  Pintilie, candidat: este normal să ai asfalt, pășcănenii primesc puțin! Pintilie, primar: n-avem bani, trebuie să fiți înțelegători!

Perspective sumbre pentru municipiul Pașcani. Primarul Marius Pintilie susține că administrația locală nu are bani din resurse proprii pentru asfaltarea străzilor, pentru extinderea rețelelor de apă, canalizare și gaz metan, precum și pentru modernizarea Pieței din Deal sau a Lacului Peștișorul. Nu se știe până când va fi această situație, dar în acest an o bună parte din bugetul local din acest an va fi folosit pentru cofinanțarea unor proiecte de investiții din fonduri europene, în principal pentru reabilitarea școlilor și a Palatului Cantacuzino.

Edilul a mai spus că la Pașcani taxarea este mică și că din taxele și impozitele adunate de la contribuabili, cheltuielile municipiului sunt acoperite doar în proporție de cca 20%, iar din fonduri europene nu ar mai fi disponibile surse de finanțare pentru astfel de obiective, mai ales pentru străzi.

Pintilie: „Asta este situația…  eu ce pot să fac, dacă nu sunt bani…”!

De asemenea, viceprimarul Claudiu Bodoașcă a subliniat că, de exemplu, din taxe și impozitele pe proprietate încasate atât de la persoane fizice, cât și de la societățile comerciale, la Pașcani, se acoperă facturile pentru iluminat public, utilități și curățenia din municipiu. În acest context, edilul spune că pașcănenii trebuie să fie realiști și înțelegători.

Precizările au fost făcute în cadrul ultimei conferințe de presă, în contextul în care pe rețelele de socializare sunt tot mai dese mesajele de nemulțumire și de atenționare din partea cetățenilor privind gropile de pe străzi. Unii dintre ei au început să își repare singuri căile de acces. Răspunsul primarului pentru ei este: „Asta este situația… și eu ce pot să fac dacă nu sunt bani…”.

Nici în cartierul Aerodrom nu vor fi asfaltate străzile în acest an, așa cum au fost promisiuni în campania electorală. Se așteaptă finalizarea documentațiilor tehnice! Primarul spune că o parte din străzi ar urma să fie asfaltate din fonduri europene, iar altele din bugetul local, dar nu se știe când.

Multe proiecte, puțini salariați, nu mai depunem alte cereri de finanțare!

O altă veste neplăcută este că administrația locală nu va mai depune și alte proiecte de finanțare din fonduri europene, pe motiv că nu are cine să le gestioneze. Edilul spune că în momentul de față sunt multe investiții în derulare și că ar mai fi nevoie de personal.

Nu sunt bani pentru asfaltarea străzilor, dar sunt pentru cheltuieli dubioase! 

Conform bugetului care tocmai a fost aprobat, veniturile estimate în acest an sunt de peste 155 milioane de lei, dar cel de anul trecut a fost realizat doar 57% din cel prognozat – aproape 99,5 milioane lei. Doar 58,8 milioane de lei sunt venituri proprii, iar 20,5 milioane de lei sunt așteptați din fonduri europene. Restul sunt bani obținuți de la bugetul de stat din subvenții, cote defalcate, etc.

O bună parte din bugetul municipiului Pașcani este cheltuit pentru funcționarea serviciilor publice, în principal cheltuieli salariale și achitarea facturilor curente. O altă parte la fel de importantă din buget este cheltuită pentru achiziționarea de bunuri și servicii, aproape 2 milioane de lei. Planul anual de achiziții a fost publicat cu întârziere, abia după aprobarea bugetului. Din document reies o serie de cheltuieli care ridică multe semne de întrebare și care exced măsurilor de austeritate solicitate de Guvern. Așadar, municipalitatea nu are bani pentru repararea străzilor și pentru extinderea utilităților, dar sunt programate următoarele achiziții din taxele și impozitele pașcănenilor:

  • 739.872 lei pentru benzină și motorină consumată de mașinile administrației locale
  • 130.000 lei pentru carton și hârtie
  • 180.000 lei pentru cartușe și tonere
  • 24.000 lei pentru închiriere fotocopiator și alte 15.000 lei pentru scanare documente
  • 100.000 lei pentru repararea unei porțiuni de conductă în Piața Deal
  • 60.000 lei pentru focul de artificii de Revelion și alte 125.000 lei pentru spectacolul de Revelion
  • 62.000 lei pentru masă de Ziua Națională și 18.000 lei pentru steaguri
  • aproape 270.000 lei pentru cumpărarea unei linii de producție de brichete din rumeguș
  • 42.000 lei pentru toaletarea copacilor și alte 26.000 lei pentru tocarea crengilor
  • peste 475.000 lei pentru flori, butași și semințe
  • 235.000 lei pentru piese și accesorii, 9.000 lei pentru cauciucuri, 28.000 lei pentru uleiuri și altele
  • peste 147.000 lei pentru reparații
  • 160.000 lei pentru vopsele și lacuri, 100.000 lei pentru detergenți (agenți organici tensioactivi) și alte 150.000 lei pentru servicii de curățenie și igienă
  • 20.000 lei pentru un TV cu suport
  • 5.500 lei pentru o mochetă în biroul viceprimarului
  • 34.700 lei pentru apă minerală
  • 120.000 lei pentru asigurări
  • 160.000 lei pentru mobilier stradal
  • 250.000 lei pentru marcaje rutiere. 

La acestea se adaugă și alte mărunțișuri mai mult sau mai puțin importante în valoare de sute de mii de lei. Din toți acești bani, doar 500.000 lei vor fi folosiți pentru repararea străzilor, jumătate pentru achiziționarea de asfalt pentru plombări și jumătate pentru achiziționarea de pietriș pentru străzile neasfaltate. De asemenea, pentru repararea trotuarelor a fost alocată în acest an suma de 588.000 lei, o parte din bani pentru cumpărarea de pavele.

Pintilie, candidat: este normal să ai asfalt, pășcănenii primesc puțin! 

Menționăm că fosta administrație locală a avut ca principal obiectiv repararea infrastructurii rutiere și extinderea rețelelor de utilități.

La acea vreme, actualul primar, aflat în opoziție, a spus în cadrul unei emisiuni că pașcănenii primeau puțin raportat la taxele și impozitele achitate și că asfaltarea străzilor și extinderea rețelelor de utilități ar trebui să fie o stare de normalitate.

Între timp, în ultimii ani de zile, au fost majorate taxele și impozitele locale, iar în schimbul lor, pașcănenii primesc tot mai puțin din ceea ce doresc, investiții în cartierele unde locuiesc!

IATĂ PLANUL DE ACHIZIȚII PENTRU BUNURI ȘI SERVICII

 

PAAP 2025 Nr. 8156 din 28.03.2025

Recomandări