Nutriţioniştii susţin că postul Crăciunului, care începe miercuri şi se întinde pe o perioadă de 40 de zile, este o restricţie alimentară binevenită pentru organism, mai ales pentru cei care fac excese culinare, însă, ţinut necorespunzător, duce la creşterea în greutate.
„În principiu, postul este benefic, în condiţiile în care vorbim despre un post bine ţinut şi în care nu există un dezechilibru – multă grăsime, zaharuri simple. De exemplu, unele persoane mănâncă numai pâine cu dulceaţă sau cu pate vegetal, ceea ce nu e bine. Un post bine gândit, în care ai şi suficientă proteină de ordine vegetală este, într-adevăr, o pauză binevenită de la încărcătura de proteină animală. Acest lucru ar putea avea beneficii asupra sănătăţii. Nu este neapărat un lucru clar stabilit, dar pentru cineva care are o alimentaţie excesivă, cu multă carne, cu multe lactate grase, postul ar putea fi o trecere către o zonă mai slabă, cu mai puţină grăsime saturată, mai puţină proteină animală”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, doctorul Şerban Damian, medic nutriţionist.