Sărbătorile pascale reprezintă nu doar un motiv de bucurie spirituală, ci şi un adevărat răsfăţ culinar, mai ales că ele urmează unei perioade îndelungate de post religios. Meniurilor tradiţionale li s-au adăugat, în ultimii ani, importante influenţe occidentale, bucătăria românească fiind completată cu aperitive, cu deserturi sau cu băuturi de import.
Nutriţionistul Adina Rusu a declarat, pentru AGERPRES, că deşi sunt pregătite cu mult efort şi dăruire în mai toate casele româneşti, meniurile de sărbători pot constitui o adevărată provocare pentru organismul uman, nevoit să gestioneze într-o perioadă scurtă de timp o cantitate foarte mare de alimente bogate în grăsimi şi cu foarte mult zahăr adăugat.
Potrivit acesteia, respectând câteva reguli simple, ne putem proteja atât sănătatea, cât şi silueta şi ne vom putea bucura din plin de sărbători. Disciplina programului de mese este importantă şi de sărbători.
„Chiar şi în zilele de sărbătoare, este extrem de important să încercăm să respectăm un program corect de alimentaţie. Mâncând la timp, vom reuşi să controlăm cantitatea de alimente consumată la fiecare masă şi vom evita supra-alimentarea. Este important să încercăm să ne planificăm meniul, astfel încât să nu fim tentaţi să mâncăm din toate felurile de mâncare la aceeaşi masă. De asemenea, ideal ar fi să avem cel mult 2-3 gustări, în afara celor trei mese principale, şi să evităm să gustăm în continuu, pe tot parcursul zilei, mâncărurile preparate. Doar din micile, dar numeroasele gustări, putem aduce organismului peste o mie de calorii care ajung să fie depozitate sub formă de grăsime. Asocierea corectă a alimentelor consumate, esenţială pentru o bună digestie. Preparatele tradiţionale de sărbători sunt caracterizate printr-un conţinut ridicat de grăsimi care pot reprezenta o adevărată provocare pentru aparatul digestiv. Din acest motiv, alimentele cu maioneză sau carnea bogată în grăsimi nu ar trebui să fie consumate împreună, la aceeaşi masă, şi nici împreună cu desertul care, la rândul său, poate conţine unt, smântână sau brânzeturi grase. Astfel, felia de pască sau de cozonac poate constitui gustarea pe care o consumăm la 2-3 ore distanţă de masa principală şi nu imediat după aceasta”, a precizat nutriţionistul.
Hidratarea este esenţială pentru o bună digestie a alimentelor, a mai spus specialistul. Apa trebuie să fie consumată, puţin câte puţin, pe tot parcursul zilei. Câteva guri de apă consumate înainte sau chiar în timpul mesei pot ajuta digestia şi pot reduce apetitul, a explicat Adina Rusu.
De asemenea, nutriţionistul ne sfătuieşte să consumăm alcoolul doar cu moderaţie.
În opinia sa, nici restricţiile excesive nu aduc beneficii.
„Indiferent de regimul pe care îl avem de urmat sau de stilul de alimentaţie ales, de sărbători ne putem permite mici „abateri”. Este, însă, important să nu consumăm cantităţi mari de alimente şi să respectăm, pe cât se poate, chiar şi în aceste zile de relaxare, un program al meselor principale ale zilei. Şi, nu în ultimul rând, este recomandat să nu mâncăm în faţa televizorului şi să încercăm să conştientizăm gustul şi savoarea fiecărei guri de mâncare, astfel încât să ne putem bucura cu adevărat de răsfăţul culinar adus de sărbători”, a concluzionat Adina Rusu.