1.4 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 1, 2025

O altă provocare, o nouă experiență! Scoala Valea – Seacă… punte peste Prut!

„Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, două cadre didactice din școala noastră au avut onoarea și bucuria de a participa pentru a doua oară la Conferinta Anuală a Societății de Geografie,, Gheorghe Năstase,, din Republica Moldova, care , anul acesta a împlinit un an de la înființare.
Această conferință a fost organizată de Catedra de Istorie și Geografie, de la Universitatea Pedagogică de Stat,, Ion Creangă,, din Chișinău, în colaborare cu Societatea Geografică din România, reprezentată de dr. prof. Viorel Paraschiv, un om deosebit ce ne- a prezentat cu multă acribie lucrarea ,, Viața și activitatea profesorului Gheorghe I. Năstase,,.

Echipa din România a fost formată din : prof. Ionela Apetrei (Scoala Valea – Seacă), prof. Oana Stavarache (Structura Topile), prof. Simona Baciu (Liceul Teoretic,, Miron Costin,, Pașcani), prof. Crina Elefteriu (Colegiul Unirea, Pașcani, Eduard Elefteriu, profesorii Marcel și Ioan Porof, de la Fălticeni, care și – au expus comunicările alături de alți colegi din țară și din Republica Moldova.

Tema conferinței a vizat,, Educația multiculturală,, , doamna profesor Oana Stavarache a vorbit despre,, Programul Scoala Altfel,, prezentând imagini de la activitățile desfășurate în școală, iar doamna profesor Ionela Apetrei, prin lucrarea,, Modalităti de valorificare a educației multiculturale la orele de Limba și literatura română, etapa gimnazială,, a subliniat elementele de multiculturalitate și interculturalitate, regăsite în activitățile școlare și extrașcolare, desfășurate de dumneaei. Schimbul, reciprocitatea, dialogul, interacțiunea, solidaritatea obiectivă sunt unele din dezideratele educației interculturale, care deschid porți către ceilalți, alteritatea devenind, astfel, un motiv de bucurie și o dorință a unei frumoase și rodnice conlucrări.

Am fost încântați să participăm și la două lansari de carte: a domnului dr. Ionuț Popa de la Institutul de Geografie al Academiei Române, editor Art Klett și a doamnei Silvia Șaranuță de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

Felicitări tuturor celor implicați în organizarea și coordonarea acestui eveniment, mulțumim din inima pentru invitație, doamnei lector univ. Serafima Roșcovan , sufletul acestei conferințe, precum și bunului nostru prieten, conf. univ. Gheorghi Niculiță, președintele SGM, din Republica Moldova.
Mii de mulțumiri aducem și domnului profesor Andrei Fisticanu, care ne – a prilejuit momente frumoase în Liceul,, Ion Inculet,, din localitatea Vorniceni, unde profesează, precum și doamnelor : Vartic Victoria și Ludmila Budu de la Centrul de Tineret din Bucovăt. Un schimb de experiență util și plăcut alături de oameni frumoși și inimoși!”

(A consemnat prof. Ionela Apetrei)

Recomandări