Marea luptă a ultimilor ani în timpul admiterii pentru universitățile de stat din Iași a fost ocuparea locurilor la buget, pentru a obține finanțare maximă de la Ministerul Educației. Dar în ultimii ani, a crescut din ce în ce mai mult cererea inclusiv pentru locurile cu taxă de la unele facultăți ale instituțiilor de învățământ superior ieșene.
Aceste fonduri din taxele studenților sunt importante pentru universități, care au astfel șansa de a realiza investiții ce nu pot fi asigurate doar din banii de la Ministerul Educației. Un exemplu în acest sens este activitatea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), care a făcut investiții de patrimoniu și reabilitări de zeci de milioane de euro cu fonduri provenite în principal din taxele în valută ale studenților străini care achită 7.500 de euro pe anul de studiu pentru a se pregăti la Iași. „Ziarul de Iași” face o analiză a taxelor existente în încercare de a răspunde la o întrebare adresată în special de cei care au urmat deja o facultate la buget și vor să își schimbe specializarea, fiind nevoiți să urmeze facultatea integral pe cont propriu: cât te costă astăzi, ca taxe de studiu, să înveți la facultate?
La Medicină, cele mai mari taxe din Iași: 8.500 de lei
Cea mai scumpă facultate la taxă din Iași este Facultatea de Medicină de la UMF. La specializarea Medicină, taxa anuală este de 8.500 de lei, comparabilă cu alte universități din țară, dar mai mică decât cea a UMF București, care este de peste 15.000 de lei anual. Astfel, în cei șase ani de medicină, dacă sunt petrecuți toți la taxă, un student va trebui să plătească 51.000 de lei. Universitatea oferea posibilitatea studenților să ia împrumuturi în condiții preferențiale pentru a putea plăti această taxă, banii urmând a fi returnați după începerea rezidențiatului, când există un venit stabil asigurat.
Tot 8.500 de lei plătesc și studenții care fac Medicină Dentară, la Farmacie, unde se ocupă abia o parte dintre locurile de la buget, taxa fiind de 7.500 de lei. În rest, UMF are taxe care pornesc de la 4.000 de lei, cele mai mici, la Nutriție și Dietetică, Asistență de profilaxie stomatologică sau Balneofiziokinetoterapie. La polul opus, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut, la nivelul anului trecut, printre cele mai reduse taxe din Iași. La UAIC taxa este diferențiată atât pe facultăți, specializări, dar și pe ani de studiu.