In actualul context economic, cu scumpiri si devalorizari pe banda rulanta, orice intarzaiere a unui proiect de investitii are ca efect majorarea costurilor. Problemele sunt si mai mari atunci cand aceste diferente trebuie acoperite din bani publici, adica de la bugetul local. O astfel de situatie a fost discutata de consilierii pascaneni in sedinta extraordinara care a avut loc pe 20 iunie a.c
Doua dintre proiectele inscrise pe ordinea de zi, au avut ca obiect actualizarea documentatiilor tehnice , a studiului de fezabilitate si a indicatorilor tehnico-economici pentru extinderea si dotarea ambulatoriului de la Spitalul de Urgenta din Pascani.
Valoarea totala a lucrarilor in variata actualizata este de cca 13,6 milioane lei, cu peste 3,3 milioane de lei mai mult decat in studiul rectificat si aprobat in octombrie 2019. Actualizarea documentatiei a fost necesara, imediat dupa modificarea normativelor privind proiectarea seismica.
In iunie 2021, Agentia pentru Dezvoltare Regionala N-E atrage atentia asurpa acestui aspect printr-o adresa inaintata primarului Marius Pintilie. In document se arata ca trebuie respectate noile normative si sa fie transmise masurile luate.
Primaria Pascani in calitate de parte in contractul de finantare incheiat in aprilie 2020 a rezolvat acesta problema un an mai tarziu, timp in care preturile la materiale si servicii au crescut usturator de mult.
Noile docuemntatii tehnice au fost aprobate de toti consilierii prezenti la sedinta din 20 iunie, dar dupa indelungi dezbateri. Consilierii din opozitie i-au reprozat edilului ca a durat prea mult revizuirea expertizelor si rapoartelor.
De asemenea fostul primar , consilierul Dumitru Pantazi a solicitat explicatii privind intarzaierea actualizarii expertizelor.
In replica primarul pascanean spune ca problemele au aparut cu interpretarea unei expertize la seism deoarece legislatia in Romania nu ar fi foarte clara. Mai exact municipalitatea a acceptat refacerea documentatiei dupa ce a asteptat un raspuns privitor la valabilitatea expertizei anterioare.
In acelasi context, Intre fostul si actualul edil a urmat un schimb dur de replici. Pantazi a criticat ca s-a asteptat un an de zile pentru o intepretare – daca mai este sau nu valabila fosta expertiza si i-a reprosat primarului ca nu se implica suficient in gestionarea proiectelor de investitii.
Mentionam ca valoarea iniatiala a proiectului era de 10 331 320 lei conform indicatorilor aprobati prin HCL nr 201 din 15 octombrie 2019. 98% din acesta suma era asigurata din fonduri europene iar 2% -cheltuieli neeligibile, de la bugetul local. Acum costurile au crescut la 13 647 467 lei conform hotararii aprobate in sedinta din 20 iunie a.c., iar cheltuielile neeligibile de la 206 626 lei la 3 522 773 lei. Diferenta de 3,3 milioane de lei ar urma sa fie asigurata de la bugetul local, nu din fonduri europene.