Localnicii dintr-un sat din apropierea Pascaniului au de curând o nouă biserica. Şi nu una oarecare, ci una în stil maramureşean, construită într-o zona cu o mare încărcătură istorică. Alături este şi un cimitir al eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel că, acolo, vin oameni din mai multe colţuri ale ţării la slujbele religioase pentru a le aprinde lumânări, soldaţilor înmormântaţi.
Locanicii din satul Soci, comuna Miroslovesti, au o biserica nouă. Pe un deal, în locul în care este amenajat şi cimitirul eroilor, a fost ridicat un lăcaş de cult în stil maramureşean. Lucrările au început în 2013, iar din mâinile muncitorilor pricepuţi a ieşit o biserica micuţa, dar foarte frumoasă, aşezată pe locul unei alteia care a dispărut.
Iniţiativa aparţine preotului paroh din Soci, Romică Siminciuc, iar proiectul este făcut de un părinte de lângă mănăstirea Bârsana, din judeţul Maramureş, care construieşte biserici de acest gen. Materialele au fost adunate în timp, din donaţiile făcute de localnici.
De asemenea, lucrările au fost făcute de oamenii şi meşterii voluntari din sat, care au înţeles lipsa fondurilor dar şi necesitatea construirii acestui lăcaş, în locul în care au murit sute de ostaşi.
Biserica poartă hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, iar în fiecare an, la această sărbătoare, vin familii din mai multe zone ale ţării pentru a da de pomană.
Preotul paroh intenţionează să resfinteasca locul şi biserica anul viitor, când se împlinesc 100 de ani, de la Marea Unire din 1918.
Menţionăm că în acest an, în noaptea de Înviere, a fost organizată pentru prima dată o procesiune, de la bisericuţa abia ridicată şi până la cea din centrul satului. Se intenţionează ca acest obicei să devină o tradiţie pentru localnicii din Soci, pentru a nu-i lasa prada uitării pe soldaţii care au murit pentru binele ţării.