1.8 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

O ploaie de meteori va brăzda cerul României în noaptea de luni spre marți. Cum puteți vedea „stelele căzătoare”

În noaptea de 21 şi 22 octombrie cerul va fi brăzdat de o ploaia de meteori. Fenomenul astronomic numit „Orionidele” este vizibil și în România. Dacă doriți să urmăriți „stelele căzătoare”, vă trebuie puțină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi o conjunctură favorabilă: cer senin.

O expunere de patru ore, în luna noiembrie 1998, a astronomului Juraj Toth. FOTO astro-urseanu.ro

Meteorii (denumirea științifică a stelelor căzătoare) se produc tot timpul, inclusiv în noaptea de luni spre marți. Dacă știți unde să vă uitați şi când şansele de a vedea multi meteori într-o singură seară cresc foarte mult, explică specialiștii Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Veniți din spațiul cosmic

În sistemul solar există mult mai multe obiecte cosmice în afară de Soare şi planete. Este vorba de resturi rămase de la formarea planetelor, ce vin mărimi de la un atom până la sute de kilometri. Cele mai mari bucăți se numesc asteroizi şi comete iar cele medii ca mărime (de la bolovani imenși până la praf foarte fin) se numesc meteoroizi (meteori).

Toată această materie se afla în spațiul dintre planete. Din acest motiv, zilnic pe Terra, cad milioane de meteoroizi. Aceștia intră în atmosferă cu o viteză între 15 şi 65 km/s. Ca o comparație: cea mai rapidă armă lansează un glonț cu o viteză de 1,5 km/s.

Continuarea pe Adevarul 

Recomandări