7.7 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

O populaţie cât patru Paşcaniuri a intrat în Iaşi din Ucraina, de la începutul războiului. Cifre despre activitatea centrelor de refugiaţi

În urmă cu doi ani, pe 24 februarie 2022, vestea că Federaţia Rusă a atacat Ucraina a şocat lumea. Voluntarii români s-au mobilizat imediat iar câteva săptămâni mai târziu şi autorităţile statului s-au mobilizat pentru primirea refugiaţilor din teritoriul aflat în război. În total, 15 centre de tranzit au fost deschise, cele mai multe aflate în Regiunea de Dezvoltare – Nord Est. Între timp, activitatea a 12 centre a fost suspendată temporar, inclusiv cea a centrului din Iaşi, dar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă raportează săptămânal numărul persoanelor sosite din război, care au nevoie de asistenţă sau care au fost cazate în centrele de tranzit coordonate de IGSU.

 

Potrivit ultimelor raportări, până la data de 11 februarie, aproape cinci milioane de persoane au intrat în România din Ucraina şi au fost asistate, iar dintre acestea, două treimi (66%) au fugit din calea războiului prin Suceava, Iaşi şi Vaslui.

Mai exact, 4.961.776 a fost totalul persoanelor refugiate şi asistate în cele 15 centre deschise în judeţele din nordul şi din estul ţării. Suceava a fost judeţul în care au fost deschise cele mai multe centre de tranzit pentru refugiaţi, şase în total şi care a întâmpinat 55% din totalul refugiaţilor.

De altfel, unul dintre cele trei centre a căror activitate nu a fost suspendată se găseşte în acest judeţ (Centrul de Tranzit Stadion Rădăuţi). Celelalte centre deschise sunt la Huşi (Vaslui), şi Isaccea (Tulcea).

Continuarea pe Ziarul de Iași

Recomandări