1.8 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Oamenii de știință spun că trebuie să trimitem ceasuri pe Lună cât mai curând. Pe Pământ, timpul trece mai repede în vârf de munte

Poate că cea mai mare ciudățenie a universului nostru este problema inerentă a cronometrării timpului: secundele trec cu puțin mai repede în vârful unui munte decât în văile de pe Pământ. În scopuri practice, majoritatea oamenilor nu trebuie să își facă griji cu privire la aceste diferențe.

Dar o nouă cursă spațială a făcut ca Statele Unite și aliații, dar și China, să se grăbească să creeze așezări permanente pe Lună, iar acest lucru a adus din nou în prim-plan „ciudățeniile” trecerii timpului, notează CNN. Pe suprafața Lunii, o singură zi terestră ar fi cu aproximativ 56 de microsecunde mai scurtă decât pe planeta noastră – un număr minuscul care poate duce la neconcordanțe semnificative în timp.

NASA și partenerii săi internaționali se luptă în prezent cu această enigmă. Oamenii de știință nu urmăresc doar să creeze un nou „fus orar” pe Lună, așa cum au sugerat unele titluri de presă, a declarat Cheryl Gramling, responsabilă cu poziția lunară, navigația, sincronizarea și standardele la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Maryland. Mai degrabă, agenția spațială și partenerii săi caută să creeze o „scală de timp” complet nouă, sau un sistem de măsurare care să țină cont de faptul că secundele trec mai repede pe Lună, a precizat Gramling.

Continuarea pe DIGI 24

Recomandări