Efectele pozitive asupra sănătății ale consumului regulat de cafea, un obicei îndelung disputat de-a lungul timpului, au fost confirmate de două studii ample efectuate recent în zece țări europene și în Statele Unite.
Fiind vorba de studii observaționale, acestea nu dovedesc însă cauza și efectul, au avertizat cercetătorii printre care se numără și experți independenți.
Persoanele care consumă aproximativ trei cești de cafea pe zi, inclusiv decofeinizată, ar avea o speranță de viață mai mare în comparație cu cele care nu au acest obicei, conform datelor cercetării europene care a analizat date de la 520.000 de bărbați și femei cu vârsta peste 35 de ani care au luat parte, timp de 16 ani, la studiul EPIC (European Perspective Investigation into Cancer and Nutrition), notează Agerpres.
”Am constatat că un consum crescut de cafea a fost asociat unui risc mai mic de mortalitate de orice cauză, în special ca urmare a bolilor circulatorii și ale sistemul digestiv”, a declarat Marc Gunter, reprezentant al Agenției Internaționale de Cercetare în Domeniul Cancerului, unul dintre principalii autori ai studiului.