„La o prima evaluare rezultatele admiterii in clasa a IX-a recofirma optiunile elevilor, in ordine ierarhica a mediilor ultime de intrare, pentru liceele performante, de traditie din judetul Iasi – Colegiile National, Negruzzi si Racovita – la care se adauga si Colegiul Eminescu si Liceul de Informatica. Mediile de intrare sunt semnificativ mai mici decat anul trecut, in contextul unor subiecte mai dificile, dar se pastreaza aceleasi tendinte in optiunile elevilor, determinate de rezultatele si anvergura unor scoli in care calitatea educatiei, implicarea profesorilor, competenta lor, valoarea proiectelor educationale sunt certitudini constante.” (prof. dr. Camelia GAVRILA, Inspector Scolar General, ISJ Iasi)
Astazi, la nivelul judetului Iasi un numar de 4 689 de candidati (dintre care 136 din alte judete) au aflat care este liceul unde isi vor continua studiile.
Pentru cei 131 de candidati nerepartizati in aceasta etapa mai sunt disponibile 407 locuri. Majoritatea candidatilor nerepartizati provin din zona Pascani si Harlau; acestia au dorit sa frecventeze numai un liceu apropiat de domiciliu, motiv pentru care nu au inclus in lista de optiuni clase din zona Iasi in care ar fi putut sa se incadreze cu media cu care s-au prezentat la admitere. De alfel metodologia nu permite dirigintilor decat sa recomande, sa consilieze, iar deciziile finale sunt luate de parinti si absolventi. Recomandam mai multa atentie in completarea fiselor pentru a doua etapa de admitere.
Alte 38 de locuri au fost ocupate de absolventii de gimnaziu de etnie roma, iar 459 de elevi au fost admisi la profilul vocational (artistic, sportiv, teologic).
In cazul liceelor de top, elevii cu cele mai mari medii de admitere (peste 9,00) au optat in general pentru clasele cu profil matematica-informatica sau stiinte ale naturii (9,64 a fost ultima medie la Colegiul National, 9,34 la Colegiul National C. Negruzzi sau la Colegiul National Emil Racovita), in timp ce la filologie media de admitere a coborat uneori sub 9,00 (8,64 la Liceul Teoretic V. Alecsandri din Iasi, 8,27 la Colegiul National Garabet Ibraileanu sau 8,17 la Liceul Teoretic D. Cantemir din Iasi). Interesant este ca toti absolventii cu media de admitere 10 au optat pentru o clasa cu profil real.
Se constata ca la Liceul Alecsandri ultima medie fost 7,71 la Matemtaica-Informatica, iar la Ibraileanu 7,53 la Filologie. O surpriza este interesul scazut pentru profilul bilingv spaniol de la Liceul Cantemir, zona in care nu aveau acces elevii fara testul de limba. Altfel, in contexul unei clase obisnuite, fara restrictii, media de intrare ar fi fost mai mare.
Liceele economice sunt in continuare atractive, pentru ca ofera specializari interesante si relevante pentru piata municii. Foarte cautat a fost si profilul Servicii – cea mai mare medie cu care s-a intrat aici fiind 9,43, dar si profilul Resurse naturale si protectia mediului, unde prima medie de admitere a fost 8,02.
Liceele tehnologice raman o varianta importanta pentru absolventii orientati spre meserii, spre partea pragmatica, aplicativa a domeniilor ocupationale.
“Cu emotii inerente, cu nelinisti si aspiratii firesti pentru anii de liceu, promotia gimnaziala 2016 are in fata oportunitati diverse – de la teoretic, stiitific, artistic sau umanistic pana la tehnologic – prin care se pot contura optiuni de profesii viitoare, iar flexibilitatea traseelor si posibilitatea unor reconfigurari de opinii pot conduce si spre alte scoli, specializari, profiluri, in sensul permis de metodologii si regulamente.” (prof. dr. Camelia GAVRILA)