2.9 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Oficial: îngrijirile paliative sunt accesibile mai multor categorii de pacienți

În România, îngrijirile paliative sunt relativ noi, în prezent acestea fiind disponibile în principal pacienților oncologici. Un ordin de ministru, oficializat săptămâna aceasta, extinde accesul la aceste servicii pentru o gamă mai largă de pacienți, inclusiv pentru cei cu boli cronice progresive, indiferent de diagnostic.

În România, noțiunea de „îngrijire paliativă” este relativ nouă și, prin urmare, reglementările referitoare la ea nu sunt în totalitate conturate. Ministerul Sănătății a emis Ordinul 3.514/2023 de modificare a unui document similar (Ordinul ministrului sănătății 253/2018), care reglementează organizarea, funcționarea și autorizarea serviciilor de îngrijiri paliative. Paliația presupune un ansamblu de îngrijiri care urmăresc confortul și demnitatea pacientului aflat în fază terminală, precum și suportul acordat familiei acestuia (inclusiv în perioada de doliu).

Astfel, după cum se arată în referatului de aprobare care prefațează documentul amintit, noile reglementări care sunt introduse urmăresc standardizarea acestei discipline noi.

Cea mai importantă măsură este aceea a introducerii unor noi categorii de pacienți care pot beneficia de îngrijiri paliative, în condițiile în care reglementările de până acum se concentrau pe pacienții oncologici. Cu toate acestea, o serie de studii recente invocate de minister în referatul care însoțește ordinul arată că evoluția de final a mai multor categorii de pacienți ar justifica înscrierea acestora pe lista celor care au dreptul la îngrijiri paliative. Astfel, cei care suferă de insuficiență renală, hepatică, de HIV/SIDA și copiii cu boli cronice progresive după împlinirea vârstei de 18 ani se numără de acum printre beneficiarii îngrijirilor paliative. În plus, sunt adăugați cei cu afecțiuni cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, demență și cei cu anomalii congenitale, cu motivația că „evoluția lor spre final este mai puțin predictibilă și caracterizată de perioade frecvente de declin și remisie”.

Continuarea pe avocatnet.ro

Recomandări