Evaluarea psihologică a șoferilor trebuie făcută de-acum, în anumite situații, și ulterior obținerii permisului de conducere, potrivit unei ordonanțe recente. Medicii, indiferent de specializare, pot identifica la șoferi simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, iar aceștia vor trebui să fie supuși unei evaluări psihologice. Dacă sunt declarați inapți psihologic, șoferii vor rămâne fără permis de conducere.
OUG 84/2024 a adus mai multe schimbări importante legislației din domeniul circulației, astfel încât să se înregistreze o creștere a siguranței rutiere.
Cea mai radicală dintre acestea vizează evaluarea psihologică a șoferilor, măsura introducând o procedură similară cu cea existentă pentru șoferii cu afecțiuni medicale fiziologice incompatibile cu conducerea. Prin ordonanța recentă se stabilește că orice medic poate trimite un șofer la un psiholog independent pentru o evaluare psihologică, dacă observă simptome care pot afecta capacitățile psihologice necesare conducerii de autovehicule.
În baza noilor prevederi, ”orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o unitate psihologică autorizată de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (…). În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice”.