Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) a stabilit, printr-un ordin apărut luni, modificarea programelor de finanțare StudentInvest și FamilyStart, reducând numărul maxim de potențiali beneficiari ai primului program, în timp ce al doilea program va putea avea, în acest an, mai mulți beneficiari. De asemenea, documentul condiționează calificarea pentru finanțare de deținerea cetățeniei române și existența domiciliului pe teritoriul României. Potrivit unor declarații ale ministrului familiei, cele două programe ar putea demara în luna februarie.
MFTES a stabilit, prin Ordinul 25.008/2024, aplicabil deja, modificarea, pentru anul 2024, a celor două programe guvernamentale de creditare, StudentInvest și FamilyStart.
Documentul stabilește plafoanele de garantare a celor două programe, limita fiind stabilită la 250 milioane lei pentru fiecare dintre acestea, precum și numărul de beneficiari din acest an. Astfel, StudentInvest va avea maximum 5.556 de beneficiari, în scădere de la 6.300, iar FamilyStart va avea cel mult 4.375, comparativ cu 4.200, câți erau anul trecut.
Așadar, în cazul programului StudentInvest, numărul maxim de beneficiari scade, în timp ce, în cazul programului FamilyStart, acest număr crește.
Ordinul precizează că, în cadrul celor două programe, se pot califica doar persoanele fizice care au cetățenie română și domiciliul în România. Până acum, condiția era ca persoanele fizice să aibă domiciliul în România.
Pentru ambele programe, dobânda, comisioanele de analiză, precum și comisioanele de gestiune a garanțiilor sunt subvenționate de către stat, iar garanțiille sunt disponibile în limita unor plafoane alocate băncilor, pe baza unor analize și calcule de risc.
Cele două programe sunt reglementate prin OUG 95/2022:
StudentInvest
- vârsta beneficiarilor eligibili – între 18 și 40 de ani, cuprinși în instituțiile de învățământ superior din România;
- valoarea maximă a creditului – 75.000 lei.
FamilyStart
- vârsta beneficiarilor eligibili – între 18 și 45 de ani, care își întemeiază o familie și/ sau persoanele care formează o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă;
- valoarea maximă a creditului – 150.000 de lei;
- plafonul de venituri ce permite participarea în program – venitul net pe membru de familie este de până la 6.000 lei, respectiv de până la 7.500 lei pentru familiile monoparentale.
Ambele programe oferă garanții de stat de până la 80% din valoarea creditului, ceea ce înseamnă că instituțiile de creditare pot acorda credite cu rate mai mici decât în mod obișnuit.
O serie de articole informative cu privire la cele doua programe și modul în care au fost derulate în anii trecuți poate fi accesata urmând acest link.